back to top

Aktuelne vijesti

Porodica vijećnika iz Tuzle sumnja da je samoubistvo počinio zbog ucjena, u toku vještačenje mobitela

Datum:

Članovi porodice i brojni prijatelji Damira Muratovića, koji je tragično preminuo 3. jula ove godine, danas su se okupili u centru Tuzle kako bi javno iskazali sumnju na okolnosti tog događaja. Održali su i kraću protestnu šetnju.

Muratović je bio gradski vijećnik u Tuzli te nekadašnji direktor Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju, a vijest o njegovom samoubistvu mnogi su dočekali s nevjericom.

Međutim, članovi porodice od prvoga danas su izražavali sumnju u okolnosti događaja. Sumnjaju da je Muratović počinio samoubistvo zbog ucjena i pritisaka koje je trpio.

“Moj sin je stradao pod nerazjašnjenim okolnostima u ulici Drage Karamana na broju 14, a već puna tri mjeseca praktično je šest porodica razoreno. S prijateljima i pravnicima sam se savjetovao te smo došli do osnovane sumnje da je tu umiješano više osoba, a posebno dvije ‘sponzoruše’ – majka i kćerka. Cijeli grad ih zna po aferama jer one već deset godina imaju dosijee i strašno je šta rade”, kazao nam je Damirov otac Redžep Muratović.

On navodi da je njegov sin teško ucijenjen te da je tragičan čin bio zapravo kulminacija pritisaka kojima je bio izložen. Muratović ne osporava to da je njegov sin imao aferu s jednom od žena koje spominje u prvom dijelu izjave, a u slučaj, kako tvrdi, involviran je i jedan bivši ministar iz Vlade TK. Muratović i njega dovodi u kontekst odnosa sa istom ženom.

“Ona treba da odgovori na pitanje kako su se kod nje našli ključevi od njegovog automobila i mobilni telefon, ako tvrdi da nema ništa sa slučajem. Što je još gore, misteriozno su se u Damirovoj kancelariji našli i privatni ključevi od moga stana koji su uz njega bili. Također, njegovi bliski saradnici u zavodu su na dan stradanja vršili premetačinu njegove kancelarije, a podaci sa računara su izbrisani, što nam je potvrđeno. Mi sumnjamo da je ona to uradila, a imamo potvrdu da je 7. jula sama bila u zavodu”, tvrdi Muratović.

U svom iskazu u Tužilaštvu TK Muratović je naveo imena tri osobe za koje tvrdi da su bile u stanu u ulici Drage Karamana, u trenutku kada je Damir stradao.

“Tužilaštvo maksimalno mora raditi na tome kako bi se došlo do motiva teške ucjene. Noć prije događaja, oko 23 sata, prema izjavi moje snahe, on je dobio prijeteću poruku te je bacio telefon. Ujutro u 5:15 sati on je dobio još jednu poruku, probudio je snahu i izašao je iz njihovog stana sat vremena kasnije. Tragičan slučaj se dogodio u sedam ili sedam sati i pet minuta”, ističe Muratović.

Iz Tužilaštva TK za Klix.ba je potvrđeno da su dežurni tužilac i istražitelji Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla skupa obavili uviđaj nakon smrti Damira Muratovića i sa mjesta događaja su prikupljeni svi pronađeni tragovi koji su analizirani.

“U nalazu obdukcije vještaka sudske medicine je, između ostalog, navedeno da na tijelu preminulog nisu pronađeni bilo kakvi tragovi i znakovi djelovanja drugih osoba ili tragovi nasilja. U predmetu je saslušano više osoba u svojstvu svjedoka”, kazao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Arnautović je dodao da je izdata naredba za vještačenje telefona preminulog.

“Rezultati vještačenja nisu još uvijek dostavljeni Tužilaštvu. U predmetu se obavljaju još neke dodatne provjere i istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi sa događajem”, naglasio je Arnautović.

Zaključio je da je rad na ovom predmetu u toku. (Klix.ba/A.K.)

enovosti.ba

Najnovije vijesti