back to top

Aktuelne vijesti

Poslodavci aktivno učestvuju u kreiranju privrednog ambijenta u Gračanici –

Datum:

Gradonačelnik Nusret Helić jučer je održao sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Gračanica na kojem se razgovaralo o aktuelnim temama vezanim za privredu, sumiranju utisaka o dosadašnjoj saradnji te narednim koracima.

Nabavka vatrogasnog vozila za potrebe PVJ, realizacija infrastrukturnih projekata na području grada, održavanje sajma GRAPOS EXPO, samo su neke od tema koje su bile u fokusu ovog konstruktivnog sastanka.

S obzirom na ranije dogovore Grada i Udruženja poslodavaca, dogovorena je zajednička nabavka vatrogasnog vozila te sistemsko rješavanje problema PVJ snabdijevanjem potrebnom opremom i vozilima. U narednom periodu očekuje se prezentacija za poslodavce u kojoj će biti predstavljena informacija o trenutnom stanju te budućim aktivnostima u PVJ. Poslodavci će značajnim sredstvima pomoći u nabavci i opremanju PVJ. Grad je za ove namjene već planirao blizu 400.000 KM.

U okviru infrastrukturnih projekata, istaknuti su najznačajniji planirani kapitalni projekti u ovoj godini od značaja za privredu, a na sastanku je prisustvovao i direktor JP Komus koji je poslodavce upoznao sa novom Odlukom o utvrđivanju cijena usluga odvoza i deponovanja komunalnog otpada za privredne subjekte, kojom se predviđaju dodatni troškovi za privredne subjekte. Nove cijene su rezultat znatno većih troškova prevoza i deponovanja otpada na deponiju u Doboju, a kasnije u Živinice. Dio povećanih troškova odlaganja otpada na nove deponije sufinansira i Grad iz Budžeta sa 200.000 KM.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima koje su preduzete u oblasti smanjenja parafiskalnih opterećenja, poput Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o visini takse za priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, koja će se naći na  dnevnom redu na 35. sjednici Gradskog vijeća.

Kada je riječ o održavanju gračaničkog sajma poduzetništva GRAPOS EXPO, zajednički je stav da bi se sajam kvalitetno pripremio potrebno je mnogo više vremena te je u ovom kontekstu razmatrano održavanje sajma svake dvije godine, o čemu će Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika iznijeti svoj zvaničan stav. U godini u kojoj se ne održava sajam, organizovale bi se poslovne konferencije na različite aktuelne teme kao što su: Kružna ekonomija, zelena energija, digitalna transformacija i sl.


radiogracanica.ba

Najnovije vijesti