Aktuelne vijesti

Postavljena izložba berata o postavljenju imama i mujezina u najstarijim džamijama našeg kraja –

Datum:

Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle i JU Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK, zajedno sa Muftijstvom tuzlanskim i Medžlisom Islamske zajednice Živinice, organizirao je izložbu pod nazivom “Berati o postavljenju imama i mujezina na području Zvorničkog sandžaka”.

Svečano otvorenje izložbe održano je u Muzeju Džebarske džamije u Živinicama. Organizatori su ovu izložbu priredili povodom Međunarodnog Dana spomenika i spomeničkih cjelina te povodom Dana džamija.

Izložba obuhvata 19 panoa na kojima je predstavljeno 15 berata o postavljenju imama i mujezina u najstarijim džamijama na području Zvorničkog sandžaka. Mnoge od tih džamija su spomenici kulture, dok nekoliko njih danas ne postoji jer su porušene u proteklim turbulentnim vremenima.

Svi berati su pronađeni u Državnom arhivu Republike Turske u Istanbulu. Prevedeni su na bosanski jezik i prvi put su predstavljeni bosansko-hercegovačkoj javnosti. Autori ove izložbe su doc. dr. Šefko Sulejmanović i mr. sc. Kemal Nurkić.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti