Aktuelne vijesti

Potpisan Sporazum o nastavku saradnje gradova Saint Denis i Tuzle –

Datum:

Prepoznajući važnost poticanja prijateljstva, saradnje i kulturne razmjene između gradova Saint-Denis i Tuzle,  gradovi prijatelji ove godine odlučili su ojačati svoj partnerski odnos, te je danas u Gradskoj upravi Tuzle, upriličeno svečano potpisivanje obnovljenog Sporazuma o saradnji između Grada Saint Denis i Grada Tuzle.

Sporazum su potpisali zamjenik gradonačelnika Saint Denisa, Rabia Berrai i gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, a potpisivanju je prisustvovala i predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić.

Gradonačelnik Lugavić, zahvaljujući se prijateljima iz Saint Denisa na podršci i prijateljstvu prema našem gradu i prisutnosti koja potvrđuje koliko im je stalo do zajedničke budućnosti, do naših građanki i građana, i svih koji žive i rade u našem prelijepom gradu, kazao je: ”Počeli smo s razmjenom projekata mladih ljudi, a potom smo zajedno radili na izradi Europske povelje o ljudskim pravima u gradovima. Tuzla i Saint Denis bili su pioniri te ideje i dokumenta, što jasno pokazuje duboku vezu i saradnju u raznim područjima između naših gradova. Današnjim potpisivanjem, Sporazumu dodajemo nove dimenzije. Fokusiramo se na sigurnost kroz implementaciju pametnog video nadzora te širenje saradnje u oblastima kulture, sporta i obrazovanja. Želimo razmjenjivati dobre prakse koje će unaprijediti kvalitetu života svih naših građanki i građana. Ova bratska veza manifestira se kroz konkretne aktivnosti koje će obogatiti naše gradove i pridonijeti boljem životu naših sugrađanki i sugrađana. Radujemo se budućim projektima i saradnji koja će obogatiti naše gradove i našu zajednicu.”

“Kada je Tuzla u pitanju, želimo razviti brojne aktivnosti koje će ojačati našu saradnju. Naš grad je mlad, po prosječnoj starosti stanovnika, i  veoma ambiciozan, te nam je prioritet staviti građane, posebno mlade, u središte naših napora. Želimo unaprijediti saradnju u mnogim područjima, uključujući obrazovanje, sport, kulturu i razmjenu resursa. Tuzla nam je izuzetno važna jer dijelimo mnoge zajedničke interese i mogućnosti za saradnju u raznim oblastima,” kazao je zamjenik gradonačelnika Saint Denisa, Rabia Berrai

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić, izrazila je zahvalnost, te kazala:”Izuzetno mi je drago što danas, na ovako značajan dan za Tuzlu, imamo priliku potpisati ovaj Sporazum koji će značajno ojačati našu saradnju. Ovim činom ćemo podržati ciljeve razvoja, a posebno se veselim saradnji u kulturi, jer dolazim iz sektora cultureiI znam koliko je kultura važna komponenta našeg grada.”

Saradnja između gradova Saint Denis i Tuzla ima duboke korijene, započela je još tokom 90-ih godina kroz programe razmjene mladih i inicijativu za izgradnju mreže evropskih gradova za izradu Evropske povelje o ljudskim pravima u gradovima. Ove aktivnosti su približile dvije slične lokalne zajednice, što je rezultiralo potpisivanjem Sporazuma o saradnji u januaru 1998. godine.

Nakon  prvobitnog potpisivanja Sporazuma o saradnji, gradovi Saint Denis i Tuzla prepoznali su potrebu za ažuriranjem sporazuma s obzirom na promjene na globalnom i lokalnom nivou. Sporazum je obnovljen i dopunjen 2009., a zatim i 2019. godine, fokusirajući se na dopunu pravaca saradnje.

Današnja obnova Sporazuma o saradnji naglašava važnost prijateljstva, saradnje i kulturne razmjene između ovih gradova. Oba grada su se složila o potpisivanju dopunjenog Sporazuma o saradnji, s novim ciljevima i oblastima saradnje, kako bi ojačali svoj partnerski odnos i zajednički radili na izgradnji bolje budućnosti.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti