back to top

Aktuelne vijesti

Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Goran Maksimović i drugi za ratne zločine nad Teočanima u Lokanju

Datum:

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Gojko Stevanović, Ljiljana Mitrović, Milo Vujević i Vukašin Drašković osuđeni na ukupno 53 godine zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Zvornika 1992. godine.

Goran Maksimović, Slavko Perić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović su oslobođeni za napad na kolonu civila koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, kao i za sprovođenje i čuvanje 86 civila, od kojih je 67 ubijeno.

Vujević, Drašković, Stevanović i Mitrović su proglašeni krivim da su, 14. jula 1992. godine ili približno tog datuma, u okviru širokog i sistematičnog napada u širem području sela Lokanj, opština Zvornik, vršili progon ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode tako što su pucajući iz oružja napali kolonu civila bošnjačke nacionalnosti od oko 120 lica koja su krenula iz Teočaka u pravcu naselja Goduša, Sapna i Vitinica.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Optuženom Ljiljanu Mitroviću Sud je odredio kaznu zatvora u trajanju od osam godina, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću i Gojku Stevanoviću po 15 godina.

Optuženima se uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru u periodu od 16.12.2014. do 13.2.2015. godine.

Protiv ove presude žalba nije dozvoljena.

rtvglasdrine.com

Najnovije vijesti