Aktuelne vijesti

Muzej Geološka postavka Pannonica u Tuzli

Muzej Geološka postavka Pannonica predstavlja značajan segment za razvoj...

Povećan broj pacijenata od respiratornih oboljenja u Gračanici – .

Datum:

U Gračanici je povećan broj oboljelih pacijenata od respiratornih oboljenja. U pitanju je cijela grupa virusa, a ono što vidimo iz nadzornih uzoraka iz Evrope da je u preko 30 % slučajeva kod pacijenata izolovan virus gripe, u vezi sa ovom statistikom možemo reći da je najveći udio pacijenata oboljeli od gripe koji se trenutno javljaju u Dom zdravlja Gračanica, istakao je epidemiolog Mubidin Mujić.

”Došlo je do povećanja broja pacijenata od respiratornih oboljenja, već i prije Nove godine sa dolaskom dijaspore, taj broj nastavio se i nakon Nove godine. Naročito je bio velik broj pacijenata za vikend sa respiratornim problemima na stanicu Hitne medicinske pomoći i na ambulante porodične medicine ” istakao je epidemiolog Mubidin Mujić.

Osim gripe tu su i drugi virusi, ali i korona virus koji je još uvijek prisutan, ali u slabijem intenzitetu. Virus gripe vrlo lako se širi, među ljudima koji borave u kolektivima, često je praćen i temperaturom i kašljem koji može potrajati i više sedmica. Najčešći simptomi su grlobolja, malaksalost, povraćanje, slabiji apetit i nešto manje povišena temperatura.

”U pitanju su opšti i respiratorni simptomi, opšti su glavovolja, temperatura, bol u mišicima, a  respiratorni kašalj curenje iz nosa grlobolja.”

Najveći val gripe se očekuje u ovom mjesecu, a smirivanje se očekuju u martu, dolaskom toplih dana. Epidemiolog Mubidin Mujić je istakao da su zastupljeni svi dobni uzrasti koji su oboljeli od virusa gripe. Redovono pranje ruku, izolacija, lagana ishrana i mirovanja su neki od savjeta koje preporučuju iz Doma zdravlja.

”Bolesni trebaju da se izoliraju, najbolje u posebnu sobu kod kuće, da uzimaju tople napitke, laganu hranu.U slučaju teže bolesti obavezno javljanje ljekaru radi pregleda i dodatne terapije. Obavezna je respiratorna higijena, često pranje ruku, pokriti usta maramicom kod kašljanja i kihanja, izbjegavati skupove”, podsjeća epidemiolog Mubidin Mujić.

Preporuka je vakcinacija protiv sezonske gripe za starije osobe i hronične bolesnike, također je još uvijek u toku vakcinacija protiv korona virusa napominju iz Doma zdravlja Gračanica.


radiogracanica.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti