Aktuelne vijesti

Povratnici nude svježe jagode u oktobru –

Datum:

Nekada je bilo nemoguće i zamisliti da nam domaći porizvodjači u oktobru ili novembru na tržištu ponude svježu i kvalitetnu jagodu. Zahvaljujući velikom naporu i ulaganju, povratnici u Modriču su u zemljoradničkoj zadruzi, koju su osnovali, uspjeli realizirati 200.000 maraka vrijedan projekt supstratnog uzgoja jagode.

Više od 30.000 sadnica trebalo je ove godine osigurati urod dostatan i za reinvestiranje. Međutim loši vremenski uvjeti urod su prepolovili.

Do sada su, u ovo vrijeme godine, po visokim cijenama u marketima bile dostupne uvozne jagode po visokim cijenama. Ovoj, po cijeni od dostupnih pet maraka za korpicu, jednostavno se ne može odoljeti.

„Možemo se pohvaliti da smo možda jedini u BiH koji trenutno imamo jagodu jako dobrog kvaliteta. Dolaze nam mušterije i gore na plantažama“, kaže Nahdet Sulejmen, direktor Opće poljoprivredne zadruge Tarevci kod Modriče.

Dnevna količina jagoda na ovom prodajnom mjestu brzo se proda. Građani kupuju zbog kvaliteta, ali i da, kako kažu, podrže domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Uz nepovoljnu sezonu, olujno nevijeme je u nekoliko navrata oštetilo ili uništilo plastenike. Urod je prepolovljen pa sredstava za sanaciju i reinvestianje nema.

„Teško ćemo moći nastaviti ako ne bude neke pomoći od nekih ministarstava i nadležnih organa – općinskim smo obraćali“, dodaje Sulejmen.

U Općoj poljoprivrednoj zadruzi u Tarevcima se nadaju da će, u okviru poticaja ili neposredne pomoći za prevazilaženje teškog stanja, naići na razumijevanje nadležnih i da će se razvoj ovog jedinstvenog i potencijalno uspješnog projekta nastaviti, piše federalna.ba.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti