Vrlo popularan na Mediteranu, prodaja špinata je porasla za 300 posto nakon što se počeo prodavati opran i zapakiran, navodi se u knjizi “Najzdravije namirnice svijeta” Georgea Mateljana. Špinat je bogat esencijalnim hranjivim tvarima koje podržavaju optimalno funkcionisanje našeg organizma. Bez obzira jeste li ga konzumirali sirovog u salatama, kao dodatak u kašastim sokovima ili kuvanog u raznim jelima, špinat pruža mnoge koristi koje imaju pozitivan uticaj na gotovo svaki dio tijela – od zdravlja srca do jačanja kostiju, pa čak i prevencije raka. Više od običnog dodatka obroku, špinat predstavlja snagu koja može transformirati naše zdravlje. Evo nekoliko impresivnih zdravstvenih prednosti špinata i zašto bi trebao biti ključna namirnica u ishrani.
Kardiovaskularno zdravlje
Jedna od ključnih prednosti špinata je podrška zdravlju srca. Zahvaljujući visokom sadržaju nitrata, špinat pomaže poboljšati protok krvi opuštanjem krvnih sudova, čime se smanjuje krvni pritisak – što je značajan faktor u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.
Čvrste kosti
Špinat je jedan od najboljih biljnih izvora vitamina K, koji igra ključnu ulogu u očuvanju čvrstoće kostiju. Samo jedna porcija špinata premašuje preporučeni dnevni unos vitamina K, koji pomaže u regulaciji nivoa kalcijuma u kostima i sprečava nakupljanje viška ovog minerala u krvnim sudovima. Ovo osigurava da se kalcijum koristi gdje je najpotrebniji – u našim kostima, što smanjuje rizik od fraktura i osteoporoze. Špinat također pruža dobar izvor magnezijuma i kalcijuma, koji također povećavaju gustinu i jačinu kostiju.
Zaštita očiju
Špinat obiluje luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa posebno korisna za zdravlje očiju. Ovi spojevi filtriraju štetnu svjetlost i štite oči od oštećenja uzrokovanih izlaganjem ultraljubičastim zrakama. Studije su pokazale da ishrana bogata luteinom i zeaksantinom može pomoći u smanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte, dva uobičajena uzroka gubitka vida. Uključivanje špinata u ishranu također može poboljšati vid povećanjem gustine makularnih pigmenata koji djeluju kao prirodni zaštitni sloj mrežnice.
Kognitivna funkcija
Zdravstvene prednosti špinata odražavaju se i na mozak. Bogat antioksidansima, špinat može usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem smanjujući upale u moždanim ćelijama. Istraživanja sugerišu da ljudi koji redovno konzumiraju lisnato povrće imaju sporiju stopu kognitivnog starenja od onih koji to ne čine. Folat i vitamin E u špinatu također igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga. Folat je neophodan za popravku DNK i proizvodnju neurotransmitera koji su važni za kognitivne funkcije i regulaciju raspoloženja, dok vitamin E, kao snažan antioksidans, štiti moždane ćelije od oksidativnog stresa pomažući u očuvanju mentalne oštrine.
Prevencija raka
Špinat sadrži obilje fitonutrijenata – flavonoida i karotenoida, biljnih spojeva s antioksidativnim djelovanjem. Oni pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu koji može oštetiti ćelije i dovesti do hronične upale. Oksidativno oštećenje povezano je s povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka, posebno probavnog trakta. Istraživanja sugerišu da klorofil, jedan od ključnih spojeva u špinatu, može pomoći u zaštiti od raka, iako su studije na ljudima još u toku, antioksidativna i protuupalna svojstva špinata ga čine korisnom hranom za prevenciju raka.
Bolja probava
Jedna od manje poznatih prednosti špinata je njegova uloga u pravilnoj probavi. Bogat je vlaknima – sadrži oko 2,2 grama vlakana na 100 grama, a vlakna su neophodna za očuvanje zdrave probave, potičući redovno pražnjenje crijeva i sprečavajući zatvor. Vlakna u špinatu također pomažu usporiti varenje ugljenih hidrata, čime se sprečavaju nagli skokovi šećera u krvi. Zbog toga je špinat odličan izbor za osobe s dijabetesom tipa 2. Također, vlakna doprinose osjećaju sitosti pa je špinat dobar dodatak obrocima za one koji žele kontrolirati apetit ili težinu.
Zdravlje kože i kose
Špinat je bogat vitaminima A i C, te ima važnu ulogu u očuvanju zdrave kože i kose. Vitamin A pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma koji hidrira kožu i vlasište, sprečava suhoću i pridaje zdrav izgled. Vitamin C, s druge strane, neophodan je za proizvodnju kolagena, što pomaže u očuvanju elastičnosti kože i popravci oštećenja, smanjujući znakove starenja. Željezo u špinatu također podstiče zdrav rast kose osiguravajući da kisik dopre do folikula dlake, čime se jača kosa i smanjuje njen gubitak.
Oprez zbog oksalne kiseline i purina
Osobe s bubrežnim kamencima trebaju konzumirati špinat umjereno jer može pogoršati stanje ako se nakupi previše oksalne kiseline iz špinata. Ipak, količine oksalata u špinatu su male i ne nadmašuju brojne blagodati ove namirnice. Kuhanjem špinata u vodi bez poklopca možete smanjiti količinu oksalne kiseline čak do 15 posto. Osim oksalne kiseline, špinat je bogat i purinom. Ova dva spoja mogu pogoršati giht. Stoga, osobama s bolovima u zglobovima, oticanjem i upalom se preporučuje umjerena konzumacija špinata, kao i osobama koje uzimaju tablete za razrjeđivanje krvi, jer špinat ima visok sadržaj vitamina K koji može uticati na zgrušavanje krvi.
Izvor: ( rtv7.ba / Monkstk.ba )