Aktuelne vijesti

Pozorište mladih Tuzle sa “Hankom” predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Festivalu „Bina mira“ u Šidu –

Datum:

U utorak, 19.9.2023. godine u 19.00h na sceni Kulturno – obrazovnog centra Šid (Srbija) biće izvedena predstava „Hanka“ kao predstavnik Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu „Bina mira“ koji se od 17. 9 – 23.9.2023. godine realizuje u Šidu (Srbija).

Festivalom „Bina mira“ se svake godine obilježava 21.9 – svjetski dan mira, a isti je osnovan 2008. godine u Tuzli od strane Aachener Netzwerk für humanitäre Hilfe und interkulturelle Friedensarbeit e.V. iz Njemačke u saradnji s Pozorištem mladih Tuzle. Festival je putujućeg karaktera, a ove godine zemlja domaćina je Srbija, grad Šid. Koncipiran je kao susret mladih Evrope koji kroz dramske i druge umjetničke radionice iznose i koriguju stavove o miru, suživotu, stvaranju preduslova za razvoj i održivot mira u Evropi. Svaku noć se u ime zemalja učesnica izvode pozorište predstave koje obrađuju neku od aktuelnih tema u zajednici.

Kao predstavnik Bosne i Hercegovine igra se i predstava „Hanka“ koja se ove godine organizuje u zajedničkoj produkciji Pozorišta mladih Tuzle, Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla, Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla i Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

To je pozorišni komad, izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovijetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja. Izazov je tranzicijskog društva, urušenih postulata vrijednosti i potreba redatelja da propita, sagleda, oslušne i osjeti Samokovlijin jezički izraz. Na postavku „Hanke“ na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a u povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle, odvažila se ekipa glumaca, pjevača, plesača i muzičara na čelu s glumcem Adnanom Mujkićem, kako drugačije nego koloritno obogaćeno, urnebesno, živahno. Epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu i osvijesti muškarca da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek!

U predstavi igra 40 glumaca, pjevača, muzičara i plesača.

Predstava je do sada dobila nekoliko nagrada u Bosni i Hercegovini i regiji:

  • Najbolja predstava 50. Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
  • Najbolja predstava 50. Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni žirija publike
  • Najgrada za Najbolju režija za Adnana Mujkića na 50. Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
  • Najgrada za Najbolju žensku ulogu za Belmu Huseinefendić na 50. Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni stručnog žirija
  • Najgrada za Najbolju kostimografiju za Edinu Topčagić na Festivalu „Repassage“ 2022. Srbija
  • Najgrada za Najbolju žensku ulogu za Belmu Huseinefendić na Festivalu „Repassage“ 2022. Srbija
  • Nagrada za Najbolju mušku ulogu u 2022. godini Mirzu Mujagića po glasovima Mladih Tuzle za 2022. godinu
  • Nagrada za Najbolju žensku ulogu u 2022. godini Amili Beširović i Zerini Mujkić po glasovima Mladih Tuzle za 2022. godinu.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti