Aktuelne vijesti

Muzej Geološka postavka Pannonica u Tuzli

Muzej Geološka postavka Pannonica predstavlja značajan segment za razvoj...

Pravoslavci proslavljaju Badnji dan, večeras bogosluženje i nalaganje badnjaka – .

Datum:

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista – Božić.

Na ovaj dan domaćin ili muški potomak sa komšijama ili prijateljima prije izlaska sunca odlazi u sječu badnjaka. Odsijeca se od hrastovog drveta i obično je to mladica debljine ruke ili noge. Badnjak se donosi do kuće i prisloni na vrata, a domaćica iznosi pogaču koju prisloni uz njega. Domaćin badnjak stavlja na ognjište, a djeca prosipaju slamu. Kada je u pitanju trpeza, pripremaju se posna jela, peče se pečenica dok se navečer u crkvi izvrši molitva i pali se Badnjak. Kad se Badnjak stavi na vatru pred crkvom svako odlomi grančicu i odnese kući gdje je drži do sljedeće godine.

Sa badnjom večerom završava se i četrdesetodnevni post. U pravoslavnoj crkvi u Tuzli u prethodnom periodu organizovana su brojne aktivnosti koje prethode proslavi Božića. Tako je upriličena sveta tajna ispovijed gdje su se vjernici ispovijedali i pričešćivali. Pričešće znači sjedinjenje čovjeka sa Bogom, preko svete tajne i pričešća, odnosno primanje hljeba i vina koje simboliše tijelo i krv Gospoda Isusa Hrista. Obilježen je i praznik Svetog Nikole koji je zaštitnik i čuvar svih putnika i moreplovaca i svih onih koji su u nevoljama. Nakon toga uslijedilo je obilježavanje praznika “Djetinjce” u kome se učvršćuju rodbinske veze. Obilježene su i “Materice” dan posvećen svim majkama. Danas je također praznik “Oce” koji simboliše praznik svih svetih očeva i svih očeva uopšte.

 

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti. Večernje bogosluženje i nalaganje badnjaka biće održano večeras u 18 časova u pravoslavnom hramu u Tuzli.

Sedmog januara, sa početkom u sedam sati ujutro, planirano je služenje Božićne liturgije.

Osmog januara, sabor Presvete Bogorodice, a služenje liturgije planirano je u 9 sati.

Devetog januara u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli biće obilježen i Sveti аrhiđakon Stefan, a liturgija će se služiti sa početkom u 9 sati. /S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti