back to top

Aktuelne vijesti

Predstava ˝Uglova sedam˝ učestvuje na Festivalu dramskog stvaralaštva u Konjicu

Datum:

predstava ˝uglova sedam˝ učestvuje na festivalu dramskog stvaralaštva u konjicu

21.Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH održava se u Konjicu od 23. do 30. aprila.

Otvoren je predstavom Tvornica straha u režiji Mirze Pinjića, u izvođenju glumaca Pozorišta mladih Tuzle.

U četvrtak u 18 sati na daskama koje život znače predstaviće se živinički Dramski studio ˝Aplauz˝ sa predstavom  ˝Uglova sedam˝.

Autor predstave je Adnan Džekić , dok režiju potpisuje  Adi Glavinić, a u istoj igra devetero mladih ljudi .

Režiser predstave Adi Glavinić , otkriva da predstava govori o maloljetničkoj delinkvenciji.

˝ Grupa tinejdžera, delinkvenata, prolazi kroz niz radionica Kriznog centra zajedno sa svojim Vođom, koji kroz različite metode psihoterapije pokušava da im pomogne i uputi ih ka boljoj budućnosti. Međutim Vođa nestaje bez traga i članovima grupe preostaje samo da se pitaju: gdje je nestao, da li je otišao svojom voljom, da li je nešto krio, hoće li se vratiti? Ispričana kroz efekt rašomona, predstava ulazi u najdublje emocije i razmišljanja likova. Likovi humorom prikrivaju svoje najveće rane, koje tek izlaze u njihovim momentima najveće krize. Predstava postavlja bitna egzistencijalna pitanja. Prikazuje grupu mladih koji se pitaju da li ima smisla uopšte živjeti.”

Reditelj Glavinić, dodaje da je glumačka ekipa koja je okupljena oko ove predstave pokazala svoju nevjerovatnu energiju u cilju prezentovanja teksta koji je i nastao upravo na osnovu onoga sa čim se srednjoškolci suočavaju u posljednje vrijeme.

Na ovogodišnjem Festivalu u Konjicu  učestvuje 19 pozorišnih grupa od kojih je 7 predstava u produkciji školskih, a 12 predstava u produkciji pozorišnih grupa.

Očekujemo da će živinički Dramski studio ˝Aplauz˝ ali i predstava koja je rađena u školskoj produkciji Gimnazije Živinice pod mentortsvom prof.Alme Šahbegović , dobiti  najbolje ocjene.

Novinarka:Dijana Svrakić

rtvzivinice.tv

Najnovije vijesti