Aktuelne vijesti

Predstava „HANKA“ predstavnik BiH na Međunarodnom festivalu „Repassage“

Datum:

Predstava „Hanka“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Mladi Tuzle“ i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla Tuzla je pozorišni komad, izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovijetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja.

Izazov je tranzicijskog društva, urušenih postulata vrijednosti i potreba redatelja da propita, sagleda, oslušne i osjeti Samokovlijin jezički izraz. Na postavku „Hanke“ na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a u povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle, odvažila se ekipa glumaca, pjevača, plesača i muzičara na čelu s glumcem Adnanom Mujkićem. Kako drugačije nego koloritno obogaćeno, urnebesno, živahno. Epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu i osvijesti muškarca da žena nije kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rekvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena, čovjek!

Ovo je predstava koja dvoslojno propituje odnos moje/tvoje, praćena tihim, užarenim, neverbalnim činom nepodnošenja između žene i žene. Motiv ljubavi kao krčag iz kojeg teče otrov, podriva tenziju, rovari po kaldrmi kojom Hanka pleše, sporadično je oružje bez metala, tihi ubica koji za svoj čin ne štedi strpljenje.

„Hanka“ je žena, Isakovim perom sačuvana od zaborava, redateljskim zahvatom usmjerena ka uočavanju devijantnih oblika ponašanja, nasilja u porodici, sveprisutne poligamije. Iskorak u dramskim varijacijama čini prostor dat piscu kao vrelo iz kojeg izlazi oživotvorena istina, dramska uobrazilja i jedan skrušeni simbol obostrane tragične sudbine lika i/čovjeka, sužnja umjetnosti.

Ekipu predstave čini 50 glumaca, pjevača, muzičara, plesača i saradnika.

Predstava je proglašena za dvostrukog pobjednika na 50. Internacionalnom festivalu „FEDRA, Bugojno 2022“ odnosno dobila je Nagradu za najbolju predstavu u cjelini po ocjeni stručnog i Nagradu za najbolju predstavu u cjelini po ocjeni žirija publike.

Upravo iz tog razloga, zvanični je predstavnik Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu „Repassage“ koji je realizuje od 1. do 10.11.2022. godine na Ubu (Srbija). U namjeri sakupljanja novčanih sredstava za odlazak na ovaj festival, predstava se igra 3.11.2022. godine u 20.00h na sceni Pozorišta mladih Tuzle.

Informacije i rezervacije karata na: 061 365 600

Najnovije vijesti