Aktuelne vijesti

(VIDEO) Udruženje “Novi horizonti” otvorilo Dijabetološko savjetovalište

Udruženje građana, roditelja I prijatelja djece sa dijabetesom “Novi...

Pošalji posmrtnicu i sjećanje

Pošalji posmrtnicu i obavijesti sve poznanike o vremenu dženaze...

Premijer TK Irfan Halilagić: Sistem odgovornosti i ispunjavanje obećanog |

Datum:

Skupština Tuzlanskog kantona na današnjem zasjedanju imenovala je novu Vladu Tuzlanskog kantona koju će kao i prethodnu predvoditi Irfan Halilagić (SDA), najmlađi premijer u historiji Tuzlanskog kantona. Za imenovanje Vlade TK glasalo je 20 skupštinskih zastupnika. 

– Možemo reći da je ovo Vlada kontinuiteta, a to je upravo ono što je Tuzlanskom kantonu u proteklim godinama nedostajalo. Premijer i ministri su u proteklih godinu dana, koliko je trajao mandat, sada već prošlog saziva Vlade, postigli izvanredne rezultate, ostvarili sa 100 postotnom učinkovitošću sve ono što su građanima obećali prilikom imenovanja prije godinu dana i logično je da se takav rad i rezultati nagrade povjerenjem da TK vode i u naredne četiri godine – rekao je danas predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

U svom ekspozeu premijer Halilagić se dotakao prioritetnih aktivnosti koje će se realizirati u novom mandatu.

– U proteklih godinu dana smo, od faze nepovjerenja, jer je na mjesto premijera dolazio relativno mlad čovjek, izgradili sistem i uspostavili paradigmu merituma, odnosno mjerljivosti i valorizacije rada Vlade. Mislim da je to naš najveći uspjeh, a ispunjena obećanja i ostvarenih svih 18 mjera iz tadašnjeg ekspozea bile su sredstvo za uspostavu tog sistema. I u naredni mandat ulazimo sa veoma sličnim sistemom. Sistemom odgovornosti, obećanja i ispunjenja obećanog – kazao je premijer Halilagić.

Pojasnio je da će rad Vlade TK podrazumijevati srednjoročne mjere postavljene u odnosu na cijeli četverogodišnji mandat i kraće mjere koje će biti realizirane na godišnjem nivou, a čija će realizacija ići u cilju i doprinositi ostvarivanju srednjoročnih mjera.

– Usvajanje Budžeta za tekuću godinu pokazatelj je naših intencija u ovoj godini. To je i dalje nastavak podrške privredi i poljoprivredi, razvoj obrazovnog sistema s posebnim akcentom na visoko obrazovanje i izgradnju kampusa Univerziteta u Tuzli, briga o socijalnim pravima i najugroženijim građanima našeg kantona, povratku prognanih i raseljenih, te sigurnost građana, odnosno opremanje policije Tuzlanskog kantona. Planiramo završiti i neke projekte koji čekaju desetke godina, kao što je početak rada JU Centar za autizam „Meho Sadiković“ Tuzla i početak rada Osnovne i Srednje muzičke škole Tuzla u novom objektu u Tuzli – nagovijestio je premijer Halilagić.

Dodao je da će rad Vlade i u narednom periodu karakterisati visok stepen transparentnosti i da će građani u svakom momentu znati šta je to obećano i dokle se stiglo sa realizacijom tih obećanja.

Uz premijera Halilagića, mandate u novom sazivu Vlade TK su obnovili ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović, ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović, ministar privrede Edin Duraković, ministar finansija Suad Mustajbašić i Anela Ajšić ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice.

Na poziciju ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imenovan je Fedahija Ahmetović, ministra za rad i socijalnu politiku Fadil Alić, ministricu za boračka pitanja Senada Dizdarević, ministricu zdravstva Dušanka Bećirović, ministricu pravosuđa Nataša Marošević, ministra za kulturu, sport i mlade Damir Gazdić, a ministra trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti