Aktuelne vijesti

Preminuo je jedan od najvećih karikaturista Hasan Fazlić |

Datum:

Jedan od najvećih karikaturista BiH preminuo je u 86. godini. Karikaturista Hasan Fazlić decenijama je  svojim crtežima “govorio” o našoj stvarnosti. Radio je za sve vodeće bosanskohercegovačke i jugoslovenske novine, a njegove karikature i dan-danas su ostale svojim značenjima veoma aktuelne u svakom pogledu.Jesu se promijenili društveni sistemi, jesu se promijenila vremena, ali univerzalnost poruka koje Fazlićevi crteži u sebi nose dugoročna je i gotovo neprolazna.

Hasan Fazlić profesionalni je karikaturista i ilustrator od 1964. godine. Karikature i satirične crteže objavljivao je u zemlji i inostranstvu. Ilustrovao je brojne knjige za odrasle i djecu. Bavio se pozorišnom i televizijskom scenografijom i kostimografijom. Objavio je tri knjige karikatura i pet mapa grafika. Imao je brojne samostalne izložbe i učešća na kolektivnim izložbama.

Karikature i satirični crteži Hasana Fazlića uvršteni su u najznačajnije antologije svjetske karikature, a nalaze se u muzejima i privatnim kolekcijama širom svijeta.

Biografija

Karikaturist i slikar Hasan Fazlić rođen je u Lipnici 8.10.1937. godine. U Tuzli je završio nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike. Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslove održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno poslove jamskog električara. Prilikom obavljanja tih poslova, na ugljenim zidovima crtao je karikature svojih pretpostavljenih poslovođa, smjenovođa i upravnika, što je kod njih, umjesto ljutnje, izazvalo opće simpatije. Za vrijeme školovanja u nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki Ismet Mujezinović. Od 1973. do 1992. godine radio je kao karikaturist i novinar u sarajevskom dnevnom listu „Oslobođenje“. To razdoblje smatra se njegovim najuspješnijim stvaralačkim periodom u kome doživljava punu afirmaciju i svrstava se u red najpoznatijih evropskih i svjetskih karikaturista. Hasan Fazlić, uz poslove karikaturiste i ilustratora u dnevnim i nedjeljnim novinama bavio se i crtanjem stripova. Iz tuzlanskog perioda poznat je njegov serijal o junaku iz naroda „Šeći“ koji je godinama uveseljavao čitaoce lista „Front slobode“. Isto tako pisao je i zanimljive reportaže sa svojih putovanja po Evropi i svijetu, u kojima je prenosio zanimljive slike krajolika i opisivao likove ljudi iz drugih podneblja.

(Radio Kameleon)


rtv7.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti