back to top

Aktuelne vijesti

Preminuo Osmo Forčaković istaknuti privrednik i nekadašnji načelnik Općine Živinice |

Datum:

Nekadašnji načelnik Općine Živinice, istaknuti društveno – politički radnik i privrednik, mr. Osmo Forčaković, preminuo je u četvrtak u 75. godini. 

Osmo Forčakoviće je nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Sarajevu svoj radni vijek počeo u Rudniku “Kreka” i “Đurđevik” u Tuzli na poslovima ekonomskog analitičara, a kasnije i člana Poslovodnog odbora za ekonomske poslove u RO Konjuh.

Pored ovih stručnih poslova, obavljao je funkcije i poslove u raznim predstavničkim organima, kao što su Izvršni odbor SO Živinice, član Izvršnog odbora “Tuzlanske banke” i član Izvršnog odbora “Šipad-banke” Sarajevo.

Također je predavao i ekonomske predmete u Srednjoškolskom centru Živinice. U periodu od 1990. do 2000.godine izabran je za prvog predsjednika SDA Živinice i prvog predsjednika Skupštine opštine Živinice, te i načelnika Općine Živinice.

U ratnom periodu bio je predsjednik ratnog Predsjedništva Općine Živinice, predsjednik Patriotske lige i organizator otpora Općine Živinice. U maju 1992. godine pokrenuo je osnivanje Radio i TV Živinice, što je u značajnoj mjeri odblokiralo informativnu djelatnost na ovim prostorima. Za svoj rad odlikovan je mnogobrojnim priznanjima, od kojih se posebno ističe dvostruka “Zlatna plaketa” Općine Živinice.

Osmo Forčaković dao je veliki doprinos u vrijeme, prije, tokom i poslije rata u BiH. Poseban doprinos poslije rata dao je obnovi infrastrukture i zapošljavanju mladih… Ostat će upamćen i po inicijativi formiranja današnjeg Gradskog bulevara, jednog od najfunkcionalnijih u BiH, gdje se održavaju razne privredne, kulturene i sportske manifestacije.

Dženaza mr. Osmi Forčakoviću bit će klanjana u subotu poslije podne namaza ispred Islamskog centra u Živinicama, a ukop će biti obavljen na Gradskom mezarju u Živinicama. 

rtvtk.ba

Najnovije vijesti