Aktuelne vijesti

Na pomolu investicijski projekti Vlade TK i Razvojne banke FBiH –

Iskorištavanje potencijala Razvojne banke Federacije Bosne...

Priznanja i nagrade za najaktivnije čitateljke –

Datum:

Da cijeni svoje čitaoce i nalazi načina da njihovu odanost i nagradi, Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla je pokazala i ove godine.

Na konkurs za izbor najaktivnijeg čitaoca u 2022. godini, koji za svaku godinu raspisuje Fondacija za bibliotečku djelatnost Sarajevo, prijavila je četiri svoje čitateljke. Sve četiri su dobile nagrade i 24. marta 2023. godine je u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla upriličena dodjela priznanja Almedini Karić, Emini Mašić, Sadiki Alispahić i Safiji Mahmutović.

Uz priznanja, najaktivnije čitateljke su dobile i vrijedne novčane nagrade, čime je simbolično odato priznanje predanosti čitanju i pružena podrška i ostalim ljubiteljima knjige da ne odustaju od ove navike i da, uz bogato znanje i duhovno bogatstvo koje se stekne čitanjem, u bibliotekama imaju ljude koji ih vide i cijene njihovu predanost.

– Čitanje za mene predstavlja posebnu naviku koju bi svaki čovjek trebao da posjeduje. To daje širinu u svim sferama života. Obradovana sam ovom nagradom. To mi je vjetar u leđa da budem primjer ostalim građanima i dokaz da je knjiga prijatelj koji je uvijek dostupan – izjavila je pri preuzimanju nagrade Almedina Karić.

Safija Mahmutović je izjavila da čita od ranog djetinjstva i da voli da otkriva svjetove koji se kriju u knjigama. Knjige čita iz ljubavi, a nagrada ju je iznenadila i posebno obradovala, jer je stigla za nešto što istinski voli.

– Mi nemamo mogućnost novčano nagraditi naše korisnike, pa ova pomoć u vidu novčanih sredstava djeluje motivirajuće – izjavila je direktorica Biblioteke, Mirna Trifković. Dodala je da godinama imaju podršku Fondacije za bibliotečku djelatnost Sarajevo, što je za NUB „Derviš Sušić“ Tuzla od velikog značaja, jer su sredstva koja se izdvajaju za kulturu veoma skromna i često nedovoljna.

Ova lijepa vijest svakako je i poticajna za građane Tuzle i okoline i nadamo se da će se i oni koji do sad još nisu, doći u biblioteku, učlaniti se i možda biti kandidat za neku od nagrada u narednim godinama, navodi se u informaciju NUB Derviš Sušić Tuzla.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti