back to top

Aktuelne vijesti

Problemi Tuzlanskog kantona: građani čekaju reakciju vlasti

Datum:

Posljednjih godinu dana Tuzlanski kanton se suočava s ozbiljnim društvenim problemima, kao što su ubojstva, femicid, kolaps zdravstvenog sustava u kojem onkološki pacijenti nemaju pravo na adekvatno liječenje, te mnogi drugi problemi na koje oporba i nevladin sektor konstantno upozoravaju.

Već više od dva mjeseca Skupština građanki i građana Tuzlanskog kantona čeka od Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona da se očituju o gorućem problemu femicida koji postaje sve prisutniji u Tuzlanskom kantonu.

SABINA MUJEZINOVIĆ, Skupština građana i građanki Tuzlanskog kantona

“Dobili smo informaciju da pokušavaju našu inicijativu politizirati, ali mi to odbijamo jer nismo članice političkih stranaka. Ne dozvoljavamo političko uplitanje jer je politika dovela do ovog problema ubojstava žena. To je esencijalni problem stanovnika Tuzlanskog kantona.”

ADI SELMAN, Karton revolucija

“Sve je do nas. Sve dok mi građani ne budemo zahtijevali promjene i odbacivali korupciju, situacija će ostati ista. Na nama je da budemo odgovorni i da se borimo za bolje sutra.”

I zastupnici oporbe, posebno zastupnice, pokušavaju uvrstiti važne točke dnevnog reda poput sigurnosti, tuzlanskog aerodroma, nabavke linearnog akceleratora, ali se svaki put njihovi zahtjevi odbijaju.

SILVA BANOVIĆ, zastupnica u Skupštini TK

“Ustavni sud i Tužilaštvo će dati svoj doprinos. Nažalost, ponekad moramo koristiti pravne puteve kad se naše glasove ne čuje na drugi način.”

AMRA NADAREVIĆ VODENČAREVIĆ, zastupnica u Skupštini TK

“Imali smo sjednice o nasilju i UKC Tuzla, ali ništa nije riješeno.”

Predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović ističe da su u posljednjih godinu dana poduzete određene mjere, ali da se o njima ne izvještava dovoljno javno. Priznaje da nabavka linearnog akceleratora predstavlja veliki problem.

ŽARKO VUJOVIĆ, predsjednik Skupštine TK

“Odgovornost leži na menadžmentima Vlade od 2014. do danas. Svaki član mora preispitati svoje postupke i prioritet koji je imao.”

Prioriteti sada moraju biti suočavanje s ozbiljnim problemima u Tuzlanskom kantonu. Femicidi, samoubojstva maloljetnika, uhićenja zbog droge i opsežne istrage u vezi s nabavkom linearnog akceleratora pokazuju ozbiljnu krizu u području javnog zdravstva i sigurnosti.

(BHRT/Maja Nikolić)

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti