Aktuelne vijesti

Prof. dr. Umihanić pisao kolegama u entitetu RS –

Datum:

Opća je šutnja, kako politike, tako i medicinske struke zbog do sada nečuvenog postupka brčanskog ljekara dr. Nebojše Mraovića.

Profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli i član Borda Udruženja otorinolaringologa Balkana, kao i mnogih drugih strukovnih udruženja, prof. dr. Šekib Umihanić, zatečen događajem u Brčkom, pismom se obratio predsjedniku Suda časti Komore doktora medicine Rs prof. dr. Siniši Maksimoviću, kao i akademskoj zajednici Rs.

Vezani tekst: Otvorena istraga: Kako su posmrtni ostaci žrtve genocida završili u dvorištu u Brčkom? –

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Poštovane kolege,

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine saopćio je 20. septembra 2023. godine da su u dvorištu porodične kuće dr. Nebojše Mraovića, u naselju Srpska Varoš u Brčko Distriktu BiH, ekshumirani posmrtni ostaci neidentificirane osobe.

Rečeno je da postoje indicije da se radi o muškarcu bošnjačke nacionalnosti, sa područja Srebrenice, koji je nestao u julu 1995. godine.

Kosti žrtava genocida koji su počinile tzv.Vojska Rs i dijelovi MUP-a Rs, još uvijek su svida rasute. U proteklih 28 godina sistem ih je iz primarnih grobnica prebacivao u sekundarne i tercijalne, kako bi sakrio dokaze, a istražitelji još uvijek nisu uspjeli prikupiti sve skeletne ostatke ubijenih po šumama i njivama, širom sjeveroistočne Bosne.

Nažalost, još uvijek nisu pronađene ni sve masovne grobnice koje su pravili Vojska Rs i MUP Rs.

Ne postoje riječi kojima bi smo objasnili čin našeg kolege ortopeda dr. Mraovića koji je neovlašteno dijelove ljudskog tijala donio iz Srebrenice još 1997. godine iako je znao da nisu završene sudsko-medicinske istrage o smrti, te da zakon jasno predviđa ko i na koji način se može baviti istraživanjem, pogotovo ljudskih skeleta.

Dr. Mraović je nakon “istraživanja”, svjestan vlastittoga čina, kosti zakopao ispod fontane u svom dvorištu, vjerujući da ih nikada niko neće naći.

Na ovaj način dr. Mraović je počinio niz krivičnih djela, sudjelujući direktno u skrivanju dokaza o smrti i ometajući istragu o smrti civila ubijenih tokom genocida.

Također, dr. Mraović je narušio ljekarski kodeks časti, bacivši sjenu na rad svih ljekara u Bosni i Hercegovini.

Poštovane kolege,

U svoje ime i ime kolega, pozivam akademsku zajednicu Republike srpske da se odredi spram ovoga slučaja.

Pozivam Predsjednika Suda časti u Komori doktora medicine Republike srpske, kolegu prof. dr. Sinišu Maksimovića, da informira javnost šta je Komora poduzela u konkretnom slučaju neetičkog ponašaja kolege dr. Mraovića.

Ukoliko izostane reakcija Komore, bit će to opasna poruka javnosti, stručnoj javnosti, ali i porodicama žrtava.

Lično sam uvjeren da će kolege u Komori doktora medicine Rs, zauzeti čvrst i jasan civilizacijski stav i osuditi ovakve prakse.

Pozivam i ostale kolege iz Rs koji su koristili posmrtne ostatke žrtava proteklog rata da prijave mjesto gdje su ih sakrili, kako bi se proces ekshumacija i identifikacija nestalih okončao dostojanstveno.

Časni ljekarski poziv od nas svih zahtjeva da ovaj svijet učinimo mjestom boljeg življenja i da budemo pomoć, podrška i svjetlo čovječanstvu.

Slučaj dr. Mraovića je sve suprotno od toga.

S poštovanjem, prof. dr. Šekib Umihanić”, stoji u pismu uglednog profesora Medicinskog fakulteta u Tuzli.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti