back to top

Aktuelne vijesti

Promocija knjige “Svjedok genocida” Roya Gutmana u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli

Datum:

Knjiga “Svjedok genocida” je zbirka autentičnih svjedočanstava o planiranom uništavanju pripadnika drugih naroda na prostoru bivše Jugoslavije, napisana od strane dobitnika Pulitzerove nagrade za novinarstvo Roy Gutman 1993. godine. Prošle godine je objavljeno novo izdanje ove knjige u Bosni i Hercegovini, koje će biti promovisano u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli u četvrtak 30. maja 2024. godine.

O knjizi, koja je objavljena 2023. godine od strane Dialogosa i Asocijacije Bosna, urednici Resul Mehmedović i Sanjin Jakić će govoriti zajedno sa autorom Roy Gutman, te promotorima Almasa Hadžić, novinarkom i dr. Elmirom Jahićem, predsjednikom Regionalnog odbora VKBI Tuzla.

Roy Gutman je poznati američki novinar. Bio je šef evropskog dopisništva magazina Newsday od 1989. do 1994. godine, a njegovo istraživačko novinarstvo je imalo veliki značaj u otkrivanju i zatvaranju koncentracionih logora u kojima su Bošnjaci i Hrvati brutalno zlostavljani od strane pripadnika Vojske Republike Srpske. Za svoj angažman je nagrađen Pulitzerovom nagradom za novinarstvo. On je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te počasni građanin Sarajeva.

Gutman je rođen 1944. godine u New Yorku, završio je historiju na Haverford Collegeu 1966. godine, te magistrirao međunarodne odnose na London School of Economics 1968. godine. Radio je za Reuters iz Bonna, Beča, Beograda, Londona i Washingtona. Bio je šef ureda za Evropu, dopisnik State Departmenta i glavni reporter na Capitol Hillu. Od 1982. godine je radio za Newsday, gdje je izvještavao o padu komunističkih režima, ujedinjenju Njemačke, raspadu Jugoslavije i otkrićima iz Bosne i Hercegovine.

Promociju organiziraju JU Bosanski kulturni centar TK, Asocijacija Bosna i Dialogos, a bit će održana u Velikoj sali BKC-a Tuzla u četvrtak 30.05.2024. godine s početkom u 18.00 sati. Ulaz je slobodan.

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti