back to top

Aktuelne vijesti

Promocijom do bolje iskorištenosti turističkih potencijala, prirodnih resursa i kulturnog bogatstva – Radio Studio D ::: 99,40 i 97,40 FM

Datum:

promocijom do bolje iskorištenosti turističkih potencijala, prirodnih resursa i kulturnog bogatstva – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm

Svečanosti otvaranja 21. međunarodnog sajma turizma i ekologije List 2023 u Lukavcu prisustvovali su u ime Vlade Tuzlanskog kantona ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović.

Naglasivši da je Sajam List veoma značajna manifestacija koja pokazuje da sve više ulažemo u oblast turizma ministar Bećirović je kazao da je to nova privredna grana koja će privući nove privredne investicije i nove investitore. „Povezati Tuzlanski kanton sa drugim kantonima, sa drugim regijama i drugim državama. Osigurati nova radna mjesta i svakako je u fokusu Vlade Tuzlanskog kantona. U to ime mi smo izradili Strategiju razvoja turizma TK i krećemo u njenu implementaciju.“

Da je sajam prilika da se posjetiocima i gostima pokažu turistički potencijali potvrdio je resorni ministar ali je još jednom istaknuo važnost razvijene infrastrukture.

„Do današnjeg dana izdvojeno je 600.000 KM za oblast razvoja turističke infrastrukture. Ono što nam  je neophodno da našu turističku infrastrukturu prati i asfaltna i željeznička infrastruktura. Aerodrom nam je svijetla točka, međutim moram apelovati sa ovog mjesta,, zbog značaja samog turizma kao razvoja TK, da moramo imati tu podršku asfaltne infrastrukture jer kako da radimo turizam ako nam asfaltna infrastruktura nije na zadovoljavajućem nivou, ako nam željeznica nije elektrificirana“, kazao je ministar Bećirović.

Podršku razvoju turizma i prezentaciji turističkih potencijala na Sajmu LIST i ove je godine dala Vlada Tuzlanskog kantona sa nadležnim ministarstvima, a prijatelj ovogodišnjeg sajam LIST 2023 je „Sisecam Soda“ Lukavac.

“Cilj Sajma je promocija turističkih potencijala, prirodnih resursa, kulturnog bogatstva i turističkih destinacija sa raznovrsnim sadržajima. U sklopu LIST-a održat će se i više podsajamskih manifestacija kao što su i Okrugli sto na temu: Razvoj turizma na Tuzlanskom kantonu u organizaciji Turističke zajednice grada Lukavac “, kazao je prilikom otvaranja Izet Nuhanović, direktor  Međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST 2023.

Pored izložbenog dijela na sajmu u Lukavcu pripremljeni su i brojni prateći sadržaji poput festivala hrane i pića, ženskog stvaralaštva, palačinkijade, sajamska kotlićijade, promocija knjige autora Dragana Aranđelovića “Kako sam autostopom stigao do Ginisa”, biciklijada, operska predstava “Telefon”, revijalna smotra folklornih društava, kao i brojna stručna predavanja iz oblasti turizma i ekologije.

promocijom do bolje iskorištenosti turističkih potencijala, prirodnih resursa i kulturnog bogatstva – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm promocijom do bolje iskorištenosti turističkih potencijala, prirodnih resursa i kulturnog bogatstva – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm


studiod.ba

Najnovije vijesti