Aktuelne vijesti

Promovisana knjiga Enesa Kujundžića –

Datum:

Promocija knjige „Čitanka nematerijalne kulturne baštine“ profesora Enesa Kujundžića, održana je u okviru manifestacije „Dani evropskog kulturnog naslijeđa“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla.

O knjizi je govorila vršilac dužnosti direktora Sanja Dukić, koja je naglasila važnost ovakve literature u nastavnom procesu, s ciljem razvijanja svijesti o očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Da bi se probudio interes za proučavanje kulturne baštine kod mladih, ovaj događaj su obogatili i gosti koji svojim radom i djelovanjem svakodnevno rade na očuvanju kulturnog bogatstva svojih zajednica. Prisutnima se obratila predsjednica Udruženja „Gračaničko keranje“ Azemina Ahmedbegović, koja je govorila o važnosti uvrštavanja njihovog rada na listu UNESCO-ve nematerijalne baštine. Jedinstvenost ovog ručnog rada, prepoznata je i van granica Bosne i Hercegovine, a u najavi je i festival keranja, koji bi se trebao održati sljedeće godine.

Mujaga Šljivić, predsjednik KUD „Gornja Tuzla“, govorio je o 100 godina od osnivanja društva, o važnosti koju ovaj KUD ima u zajednici i očuvanju običaja i identiteta za ljude okupljene oko društva.
U prostorijama biblioteke, prisutni su imali priliku da vide izložbu radova Udruženja „Gračaničko keranje“ i brojne arhaične predmete, koji su u prošlosti bili u svakodnevnoj upotrebi. Ovi predmeti su samo mali dio ličnih zbirki članova KUD „Gornja Tuzla“.

 


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti