Aktuelne vijesti

Protesti studenata na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli: Studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesora

Datum:

protesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesora
  • Jučer (četvrtak, 12.10.2023) u 11. sati studenti psihologije održali su protesti ispred Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Na transparentima koje studenti drže na fotografijama su izjave profesora upućene studentima. Razlog održavanja protesta leži u dugogodišnjoj problematici koja se ogleda u neadekvatnom načinu obavljanja pedagoške djelatnosti vanrednog profesora dr.sci. Alije Selimovića, uposlenika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kako tvrde okupljeni studenti dotični profesor godinama unazad vrši teror nad studentima kroz hostilno, omalovažavajuće, nepredvidivo i ponižavajuće ophođenje te zloupotrebu moći koja mu je dodjeljena sa pozicijom profesora i ispitivača.
Također navode kako je prisutan neprimjeren standard ocjenjivanja kao i sam pristup konstrukciji ispitnih formi što na kraju rezultuje niskom prolaznošću na odsjeku Psihologija.

Naime, kako navode studenti su tokom godina u više navrata podnosili žalbe i prijave na ponašanje dotičnog.

Međutim, nakon niza žalbi, u jednom momentu profesor je bio smijenjen sa katedri nakon čega je primijenjen disciplinski postupak. Nadležni su odlučili zažmiriti na navedenu problematiku te dotični profesor i danas predaje na ukupno 9 kolegija na odsjeku Psihologija.

U septembru ove godine studenti ponovno upućuju žalbu na što uprava fakulteta ponovno odbija reagirati te nastoji “zastrašiti” studente u nadi da se odustane od zahtjeva. Današnji protesti su održani kao posljedica takvog neadekvatnog odgovora i nerazumijevanja od strane uprave Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Cilj održavanja protesta je stvaranje pritiska na upravu kako bi se na adekvatan način pristupilo problemu što bi podrazumijevalo stajanje u kraj ovakvom ponašanju koje godinama koči akademski razvoj kao i ugrožava mentalno zdravlje studenata, navodi se u saopćenju studenata psihologije Univerziteta u Tuzli.

Važno je naglasiti da mnogi studenti nakon niza uspješno riješenih ispita nisu u mogućnosti dobiti zaslužene diplome radi navedenog ponašanja dotičnog profesora. Naša prava su ugrožena te Vas molimo da se u borbi za ista pridružite na način da nam omogučite da ovaj događaj bude medijski zastpljen.
To nam je od velike važnosti. Kako biste stekli detaljniji uvid u problematiku, u prilogu se nalazi žalba koji su studenti uputili upravi Filozofskog fakluteta u Tuzli koju je potpisalo 60 od 90 studenata, navodi se u saopćenju studenata psihologije Univerziteta u Tuzli.

protesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesoraprotesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesoraprotesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesoraprotesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesoraprotesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesoraprotesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesoraprotesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesoraprotesti studenata na filozofskom fakultetu univerziteta u tuzli: studenti se žale na neadekvatno ponašanje profesora

(NKP.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti