back to top

Aktuelne vijesti

Prvi sastanak Radne grupe u Tuzli

Datum:

“Unapređenje okvira za integraciju dualnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu”

U Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, održan je prvi sastanak Radne grupe za unapređenje pravnog okvira za srednje stručno obrazovanje u Tuzlanskom kantonu, u sklopu projekta “Unapređenje okvira za integraciju dualnog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu” 24. maja 2024. godine. Radnoj grupi su se pridružili predstavnici relevantnih institucija, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Ministarstva privrede TK, Pedagoškog zavoda TK, partnerskih srednjih škola iz Gračanice, Živinica i Tuzle, kao i predstavnici poslodavaca i privrednih subjekata.

Predsjednik Komore, dr.sc. Nedret Kikanović i projekt menadžerica Edina Kurtićistakli su istaknuli važnost projekta za unapređenje saradnje između škola za srednje stručno obrazovanje i poslovnih subjekata u Tuzlanskom kantonu, kao i sistemski pristup uvođenju elemenata dualnog obrazovanja.

Ena Kunić, GIZ savjetnica za stručno obrazovanje i tržište rada, predstavila je analizu propisa koji se primjenjuju na praktičnu nastavu i ferijalnu praksu učenika u srednjem stručnom obrazovanju. Advokat Elma Veledar Arifagić je prezentirala analizu propisa srednjeg stručnog obrazovanja i obuke u Tuzlanskom kantonu sa naglaskom na praktičnu nastavu.

Nakon prezentacija, članovi radne grupe su identificirali prioritete i potrebe za intervencijama u pravcu izmjena i dopuna pravnog okvira za srednje stručno obrazovanje, posebno fokusirajući se na realizaciju praktične nastave kod privrednih subjekata. Dalje aktivnosti će uključivati kreiranje prijedloga izmjena pravilnika o praktičnoj nastavi i prednacrta zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, koji će biti poslat resornom ministarstvu na daljnju proceduru.

Projekat se realizira putem lokalne subvencije u okviru projekta “Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini” (SEDEP) koji ima za cilj poboljšanje stanja zapošljavanja i jačanje privatnog sektora u BiH, fokusirajući se na zelenu i digitalnu transformaciju. Projekat se sufinansira od strane vlade SR Njemačke (BMZ) i Vlade Švicarske, a provodi ga GIZ.

Kroz jačanje saradnje između škola za srednje stručno obrazovanje i poslovnih subjekata, uz podršku GIZ-a, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Pedagoškog zavoda TK, kompanija i Komore, projekt će doprinijeti unapređenju elemenata dualnog obrazovanja i poboljšanju zapošljivosti učenika nakon završetka srednje škole.

Pored unapređenja zakonodavnog okvira, projekat će raditi na uspostavi kooperativnih modela između srednjih stručnih škola i privrednih subjekata te obuci mentora praktične nastave u privrednim subjektima.

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti