Aktuelne vijesti

Radoslav Zoranović, osnivač Narodnog Pozorišta u Tuzli

Datum:

Tuzlanski pozorišni dani, 29. izdanje, počinju u četvrtak, 9. novembra, a publika će do 16. novembra koliko će trajati, imati priliku pogledati osam predstava.

Novitet za 29. Tuzlanske pozorišne dane je ustanovljenje nagrade “Radoslav Zoranović” u čast utemeljitelja Narodnog pozorišta Tuzla.

Ko je Radoslav Zoranović?

Radoslav Zoranović rođen je u Bosanskom Šamcu 1923., umro je u Sarajevu 1988. Sahranjen je u Tuzli.

Upravnik, reditelj i glumac

Završio je osnovnu i zanatsku školu i još kao djećak učestvovao u radu dramskih sekcija. Godine 1944. odlazi u XIV srpsku udarnu brigadu u kojoj je raspoređen kao kulturno-umjetnički rukovodilac.

Nakon demobilizacije 1946. dolazi u Tuzlu i preuzima rukovođenje dramskom sekcijom radničkog kulturno umjetničkog drušva “Mitar Trifunović Učo” i istovremeno postaje član rukovodstva Oblasnog saveza kulturno umjetničkih društava sreskog sindikalnog vijeća. Zahvaljujući i njegovim organizacionim i umjetničkim sposobnostima i izuzetnom agilnošću ”Učina” dramska sekcija vrlo brzo prerasta u pravo malo amatersko pozorište, u kome se postepeno stvara umjetničko (i tehničko-organizaciono) jezgro za budući profesionalni ansambl.

goslim - smršaj zdravo

tuzlanski pozorišni dani donose nagradu "radoslav zoranović" u čast tvorca narodnog pozorišta tuzla
Tuzlanski pozorišni dani donose nagradu “Radoslav Zoranović” u čast tvorca Narodnog pozorišta Tuzla

Veliko interesovanje publike u gradu i široj okolini i popularnost koju su amateri ubrzo stekli, doprinijeli su da amterska dramska sekcija 1949. dobije svoju pozorišnu zgradu (u prostorijama bivseg bioskopa “Koloseum”), u kojoj su obezbijeđeni neophodni uslovi za osnivanje Narodnog pozorišta u Tuzli (svečana premijera održana je 30. marta 1949).

Preko dvije decenije, koliko se nalazio na čelu tuzlanskog teatra, Zoranović je razvio izuzetnu organizacionu i umjetničku djelatnost: izgradnja nove pozorišne zgrade (1953), pokretanje časopisa “Pozorište” (jedno vrijeme je djelovao i kao glavni i odgovorni urednik), angažovanje Pozorišnog orkestra, organizovanje pozorišnog arhiva, Pionirskog pozorista, brojna gostovanja tuzlanskog ansambla po Bosni i Hercegovini, ali i šire (Beograd, Osijek, Sarajevo, Subotica, Valjevo, Pozarevac i dr.), dovođenje istaknutih jugoslovenskih pozorišnih umjetnika (glumaca, reditelja, scenografa i kostimografa) koji su kao gosti doprinijeli umjetničkom oblikovanju tuzlanskog Narodnog pozorišta.

radoslav zoranović
Radoslav Zoranović tvorac Narodno pozorišta Tuzla

Osnovao najpoznatije pozorišne festivale i igre u BiH

Nakon 26 godina izuzetno plodonosnog rada imenovan je za predsjednika novoosnovane Zajednice profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine i ponovno pokazuje izuzetnu aktivnost: osnivanje Jugoslavenskog bijenala lutkarstva u Bugojnu, Pozorišnih igara u Jajcu, Susreta bosanskohercegovackih pozorišta u Brčkom; organizacija sarajevskog Festivala malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije, pokretanje Biblioteke “Prva izvođenja” i dr. Njegovo ime i njegov rad neposredno su i stvaralački povezani ne samo za umjetnički razvoj tuzlanskog Narodnog pozorišta, već i za umjetnički razvoj pozorišne umjetnosti u BiH. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Preporuka:

enovosti.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti