Aktuelne vijesti

(VIDEO) Udruženje “Novi horizonti” otvorilo Dijabetološko savjetovalište

Udruženje građana, roditelja I prijatelja djece sa dijabetesom “Novi...

Pošalji posmrtnicu i sjećanje

Pošalji posmrtnicu i obavijesti sve poznanike o vremenu dženaze...

Ramazan dočekan uz halvu i tradicionalnu nošnju –

Datum:

Mjesec ramazan sa velikom je radošću dočekan i tuzlanskom džematu Gornji Pasci. Prema tradiciji i običajima iz ovog kraja organizirano je zajedničko druženje u džamiji u istoimenom naselju.

Džemat Pasci Gornji broji više od 1000 domaćinstava, a život na ovom području preko 300 godina kontinuiranog postojanja. Džamija koja danas krasi ovaj džemat izgrađena je 1973. godine, a prije nje postojala je stara džamija za čije se godine izgradnje ne znaju tačni podaci. Ova mjesto i vrijedni članovi i članice džemata vrijedno pokušavaju sačuvati tradicionalne običaje karakteristične za ovo podneblje.

Shodno tome sinoć je organizovan zajednički doček mjeseca ramazan koji je nastupio dolaskom akšama.

– Džemat je zajednica vjernika koji se međusobno pomažu, savjetuju i podržavaju u činjenju dobra. Zajedničkim dočekom mjeseca ramazana šaljemo poruku zajednice koja je povezana jakim međusobnim vezama. U mjesecu ramazanu radit ćemo na još dubljem jačanju tih veza, prvenstveno veza unutar naših porodica, a zatim i jačanju zdravih veza između svih članova našeg džemata. Poticati ćemo jedni druge na ustrajavanje u činjenju dobra vođeni poukom iz riječi Poslanika, a.s.,:”Najdraže djelo Allahu je ono djelo koje dugo traje, pa makar to djelo bilo malo”, rekao je Benjamin Smajlović. imam džamije u Gornjim Pascima.

Prema tradiciji kuće, širom Bosne i Hercegovine  u ovo predvečerje u čast najdražeg gosta mirišu na halvu. Halvu su ove godine pripremile džematlijke džemata Pasci Gornji.

 

Kako su željeli na trenutak potpuno oživjeti dašak  tradicije neizostavna je bila i tradicionalna odjeća. Na ovim prostorima odjeća zauzima poseban dio u životu svake Bošnjakinje. Sinoć za ovu posebnu  priliku džematlijke su obukle najljepše dimije i bluze te stavile najljepše šamije. Dimije i bluza ili kako to zovu tradicionalno na području Tuzle i njene okoline “haljine” najviše podsjećaju na drugačija i vremena prepuna plemenitih običaja i ljudi ovog kraja.

– Adet je da se mubarek gosti dočekuju tako što svaka kuća miriše na halvu. Mi smo ove godine odlučili da napravimo zajedničku halvu u mektebu našeg džemata, obučene u tradicionalne bosanske katove, dimije i bluze uz neizostavnu šamiju koja neodoljivo podsjeća na naše nane čije smo halve prve kušale. Halvu pravimo po tradicionalnom receptu, zagrijemo maslac u koji dodamo brašno i pržimo ga do zlatne boje, nakon toga dodajemo agdu i miješamo dok se smjesa ne odvoji od šerpe. Serviramo je uz domaće orahe. Miris halve napravljen u mektebu proširio se kroz naše selo i ušao u svaku kuću da mirisna dočeka najdražeg gosta, mubarek Ramazan, kazala nam je Nasiha Bajić Smajlović.

Ukusnu halvu vrijedne članice pripremile su sa najljepšim željama da svi koji je probaju osjete radost dolaska ramazana. Halva je pripremljena u akšam, a pojela se uz kahvu i druženje do teravih namaza.

Džematski zajednički život posebno je primjetan u mjesecu ramazanu. Ovog ramazana planirani su zajednički iftari, iftar za džematlijke, iftar za omladinu. Svaki dan se uči mukabela prije podne namaza, a svake subote poslije podne-namaza biće održano predavanje za džematlijke.

Povodom mubarek noći organizirati će se prigodan program koji izvode starije džematlije i džematlijke, polaznici halke Kur’ana, te djeca polaznici mekteba. I ovog ramazana zadnja noć rezervisana je za predbajramsko sijelo. Niz je to aktivnosti koje će se realizirati u ovom tuzlanskom naselju i kojim će se obilježiti sveti islamski mjesec ramazan. /S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti