Aktuelne vijesti

Razgovarano o unaprijeđenju pravoslavne vjeronauke u školama –

Datum:

Ahmed Omerović ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona danas je razgovarao sa Sinišom Šarencem, koordinatorom za vjersku nastavu Eparhije zvorničko-tuzlanske i Bojanom Petrovićem, vjeroučiteljem pravoslavne vjeronauke o unaprijeđenju nastave pravoslavne vjeronauke u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona je opredjeljenja da se nastava pravoslavne vjeronauke osigura svakom zainteresiranom učeniku u skladu sa pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima. Ministarstvo i Eparhija će u narednom periodu zajednički raditi na osiguranju stručno zastupljene nastave pravoslavne vjeronauke u školama, zaključeno je na današnjem sastanku.

– Propisama smo omogućili svakom djetetu, makar bilo jedino u razredu da pohađa zavisno od opredjeljenja islamsku, katoličku ili pravoslavnu vjeronauku, odnosno religijsku kulturu/historiju religija. Također smo ove godine po prvi put nabavili udžbenike za islamsku, katoličku i pravoslavnu vjeronauku. Nažalost udžbenici za religijsku kulturu nisu publikovani, a da jesu i to bismo nabavili. Ponosni smo na multietnički, multikulturalni i multireligijski karakter Tuzlanskog kantona – istakao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti