Aktuelne vijesti

Reakcija boračkih udruženja na inicijativu Edina Delića za izjednačavanje boraca Armije RBiH i Vojske RS – .

Datum:

Izjednačiti prava boraca svih vojski iz posljednjeg rata, stav je gradonačelnika Lukavca Edina Delića. Delić je za RTV Lukavac, tokom obilježavanja Badnjeg dana poručio da bi borci Vojske Republike Srpske u Lukavcu, kao i borci Armije Republike Bosne i Hercegovine trebali imati jednaka prava pri odlasku kod doktora ili pri ovjeravanju knjižica. Isto misli da bi trebali imati borci Armije Republike Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj.

“Zašto u ratu u kome niko nije pobjedio, u ovom prošlom, zašto borac koji je demobilisan, a bio je na drugom dijelu teritorije, recimo, Srbin iz Lukavca, koji je bio u ratu u Doboju ili Bijeljini, a vratio se u Lukavac, ili musliman iz Bijeljine koji bio sa nama ratu u Lukavcu, pa se vratio u Bijeljinu, zašto nemaju ista prava kao njihovi saborci ovamo”, rekao je Delić.

Delić je naglasio da zločince ne štiti, da poštuje žrtve, te dodao da se ovo odnosi na one koji su se borili po pozivu.

“Sada neko ko je bio musliman i cijelo vrijeme bio u Lukavcu ima pravo i da ovjeri knjižicu, i dođe preko reda kod doktora, ima boračku organizaciju, a ovdje ljudi ne smiju pomenuti da su bili u ratu. Kao što neko ko je bio u Konjević Polju, naš borac, u čemu je problem da mi toj kategoriji priznamo jednaka prava”, zapitao je Delić.

Delić je naglasio, da se u toku razgovora, nalaze u selu Krtova, kojeg je rat podijelio na dva dijela, da entitetska linija razgraničenja prolazi kroz pola sela.

“Želimo kazati da tu granicu želimo vidjeti kao budući most za prevazilaženje svih problema. Građani sa obje strane entitetske linije trebaju standard života bolji, razumijevanje i toleranciju. Smatramo da je Božić praznik tolerancije, tokom koga možemo poslati poruke da nam je stalo do ovih ljudu, da Lukavac i njihov kao i naš. Želimo da se osječaju komotno u svom Lukavcu, kao što želimo da se osjećaju neki povratnici u Zvorniku, Srebrenici, Banjaluci, bilo kom gradu BiH”, rekao je Delić.

Delić na koncu dodaje da šalju poruke podrške svakoj vrsti slobode, a da je zaštita vjerskih sloboda veoma važnog značaja. Na koncu dodaje da je Lukavac multietnička sredina u kojoj se poštuju različitosti, da se tu poštuju sve tri religije, ali i drugi sistemi vjerovanja.

Na Delićeve izjave danas su reagovale i boračkie organizacija Grada Tuzle.

– Povodom snimka koji se pojavio u javnosti i sramne izjave gradonačelnika Lukavca Edina Delića kojom izjednačava Armiju RBiH sa agresorkom vojskom, čime svjesno dovodi u pitanje karakter odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95. Boračke organizacije Grada Tuzla izražavaju svoje ogorčenje i javno osuđuju takve i slične izjave, te poručuju da niko nema pravo da izjednačava našu časnu borbu za odbranu zemlje sa presuđenim agresorima na BiH .  Patriote ove zemlje to nikada neće dozvoliti ma o kome  se radilo – navedeno je u zajedničkom saopštenju.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti