back to top

Aktuelne vijesti

Saopštenje: Koordinacija braniteljskih udruga domovinskog rata  HVO TK |

Datum:

Posljednjih dana svjedočili smo obilježavanjima najznačajnih datuma u povijesti Grada Tuzle, iz vremena rata u Bosni i Hercegovini 1992 – 1995. održane su brojne svečanosti, okrugli stolovi, veličao se slavni put tuzlanskih brigada odnosno jedinica.

Drago nam je zbog toga i nadamo se da ćemo svake godine nastaviti slaviti i podsjećati na vrijeme u kojem smo branili čast i obraz našeg Grada i naše domovine.

Nažalost, ostaje gorak okus kada znamo da je u brojnim sjećanjima izostavljeno Hrvatsko vijeća obrane:

– na svečanoj akademiji u BKC-u uz zastavu Armije RBiH nije bilo zastave Hrvatskog vijeća obrane, a niti jedan od govornika nije niti pomenuo HVO iako smo sa svojim postrojbama Pro Patria i Živinički sokolovi prvi stali u obranu tuzlanskog kraja, a njihovim objedinjavanjem 10.05.1992. godine prvi formirali brigadu Zrinski za obranu BiH,

– na Izložbi ratnih fotografija tuzlanskih brigada nije bilo niti jedne fotografije 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane, pa niti one o bratimljenju sa 1. tuzlanskom brigadom ARBiH,

– na centralnom spomen obilježju na Husinu pri obilježavanju godišnjice brigade Hrvatskog vijeća obrane (115. brigade Zrinski) nije se nitko pojavio od gradskih dužnosnika niti bilo tko od pripadnika ARBiH položiti cvijeće i odati počast onima koji su dali živote za domovinu,

– na pozivnici obilježavanja 16. maja dana tuzlanskih jedinica uz poziv pripadnicima ARBiH i MUP-a nije bilo poziva za pripadnike HVO-a.

– uz zastave ARBiH i brigada nije bilo zastave HVO-a i 115. brigade Zrinski jer za nas poziva i nije bilo.

Pitamo se što se i zašto promijenilo u našim odnosima? Zašto se povijest, odnosno istina pokušava revidirati, a značaj Hrvatskog vijeća obrane umanjiti, ili možda čak i izbrisati? Kome je to u interesu i kako je moguće da uopće postoje takve interesne skupine koje imaju za cilj gurnuti naš doprinos u zaborav?

Oduvijek smo željeli da se naš ratni put uvažava i poštuje, a naši branitelji također zaslužuju biti u prvim redovima svakog puta kada se u Tuzli obilježava djelovanje tuzlanskih jedinica i postrojbi i kada se slave datumi značajni za obranu Grada.

Stoga, nije lijepo niti uredu pokušavati zatirati povijest i skrivati istinu i nametati drugačije stavove kada jasno i zapisano postoje činjenice potkrijepljene istinom. A istina je samo jedna, Hrvatsko vijeće obrane sa svojom 115. brigadom Zrinski sudjelovalo je u obrani Tuzle i dalo nemjerljiv doprinos da Tuzla bude ovo što jeste – Grad slobode i slobodnih ljudi.

                                    Koordinacija braniteljskih udruga domovinskog rata  HVO TK

rtvtk.ba

Najnovije vijesti