back to top

Aktuelne vijesti

Senad Muminović: Miljenik tuzlanske publike

Datum:

Jedan od najboljih košarkaša u historiji ekipe Sloboda Dite bio je Senad Muminović.

Senad Muminović se košarkom počeo baviti u rodnom gradu Tuzli gdje je kao dječak 70-tih godina trenirao u košarkaškom klubu Partizan Kreka. Godinu dana kasnije odlazi u tuzlansko Jedinstvo. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja, Muminović se priključuje ekipi Slobode, početkom 80-tih godina.

Uslijedio je odlazak na vojni rok kojeg je služio u Šibeniku. PO povratku iz armije, Senad je zaigrao za Sloboda Ditu. U tom periodu, Sloboda je za kratak period od republičke lige stigla u Prvu Saveznu ligu. Ekipa Slobode bila ravnopravan protivnik svim klubovima u bivšoj državi. Prelaskom ekipe u dvoranu Mejdan 1984. godine, rijetko koji gosti su pobjeđivali u Tuzli. Dvorana Mjedan je bila neosvojiva tvrđava čak i za najveće ekipe poput Partizana, Zadra, Jugoplastike.

senad muminovič
Prijeratna Sloboda Dita

Nakon raspada bivše države, Senad Muminović je ostao član Slobode iako su većina igrača napustila klub. Dvije godine zaredom (1992., 1993.), Muminović je proglašen za sportistom Grada Tuzle.

Njegove dominante partije vodile su Slobodu do prvog trofeja prvaka Bosne i Hercegovine u debitantskoj sezoni 1993/1994. Pehar je podigao upravo kapiten Senad Muminović. Druga titula stigla je u sezoni 1995/1996. U tom periodu osvojena su i tri uzastopna Kup takmičenja i to 1994, 1995, 1996. godine.

Zahvaljujući tome, Sloboda je predstavlja BiH u Kupu europskih šampiona.

Posebno će ostati upamćena partija Muminovića koji je protiv Zrinjskog u okviru Kupa Bosne i Hercegovine ubacio 76 poena na jednom meču.

senad muminovič
Zlatna generacija Sloboda Dita

Paralelno igranju u Slobodi, Senad je bio član prve generacije košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nakon Slobode, Muminović odlazi u Aziju, tačnije Iran gdje je nastupao u Teheranu. S klubom iz glavnog grada Irana igrao je prvenstvo Azije koje se održavalo u Filipinima.

senad muminovič košarkaška reprezentacija bih
Senad Muminović član reprezentacije BiH

Povreda koljena djelovala je na to da popularni Sene završi profesionalnu karijeru. Trenersku karijeru počeo je u juniorskom pogonu Sloboda Dite gdje je radio s dosta uspjeha.

Prvi posao glavnog trenera imao je u Konjicu nakon čega postaje pomoćnik glavnog trenera Slobode Borislava Džakovića. 2008. godine, Muminović je preuzeo klupu od trenera Džakovića. Tada je Sloboda imala dosta mladu ekipu i prema mnogima bila je glavni kandidat za ispadanje iz Prve lige Bosne i Hercegovine.

Ipak pod vodstvom Senada Muminovića Dita je igrala Ligu za prvaka. Za dvije godine uspješnog vođenja Slobode, Senad odlazi u susjednu Hrvatsku kada je dogovorio uslove s ekipom Darde iz Osijeka.

Poslije četiri godine provedenih u Osijeku, Muminović napušta klub. 2015. godine postao je trener Zrinjskog iz Mostara. Nakon pet mjeseci u Mostaru, Muminović je ostavio Zrinjski u Prvoj ligi BiH.

Nakon toga postao je selektor mlade U20 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Vodio je selekciju na Eurobasketu B-divizije 2016. godine kada su bh. momci završili na petoj poziciji.

Senad Muminović je nekoliko puta bio i kandidat za selektora seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali do izbora na tu poziciju nije došlo.

Najnovije vijesti