Aktuelne vijesti

(VIDEO) Udruženje “Novi horizonti” otvorilo Dijabetološko savjetovalište

Udruženje građana, roditelja I prijatelja djece sa dijabetesom “Novi...

Pošalji posmrtnicu i sjećanje

Pošalji posmrtnicu i obavijesti sve poznanike o vremenu dženaze...

Sindikalci ne daju Kreku “u ruke tajkuna”, uprava tvrdi da gubitak proizvodi nedisciplina radnika – TuzlaInfo.ba

Datum:

Sindikalna organizacija Rudnika uglja “Kreka” Tuzla i rukovodstvo rudnika danas su održali pres-konferencije koje su se odnosile na odluku Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH o provođenju stečajnog postupka.

Predsjednik Sindikata “Kreke” Zuhdija Tokić pred medijima je istakao da je na 349. sjednici Vlade FBiH jedna od tačaka dnevnog reda bio zahtjev Elektroprivrede BiH i odluka Nadzornog odbora te kompanije za pokretanje stečajnog postupka u dva rudnika, Rudniku uglja “Kreka” u Tuzli i Rudniku mrgog uglja “Zenica”.

– Vlada FBiH usvojila je dva zaključka. U prvom se kaže da Vlada FBiH zadužuje JP Elektroprivreda BiH, kao vladajuće društvo koje vrši upravljačka prava po osnovu državnog kapitala od 16.11.2009. godine u rudnicima uglja “Kreka” i “Zenica”, da dodatno sagleda i analizira pokretanje predstečajnog i stečajnog postupka u ovim društvima vodeći računa o potrebama bilansa uglja u narednim godinama i elektroenergetskom bilansu. U drugom zaključku, navodi se da Vlada FBiH, shodno uredbi o vršenju ovlaštenja o privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH, ne vrši ovlaštenja u rudnicima iz tačke jedan ovog zaključka, stoga Vlada FBiH nije nadležna za davanje saglasnosti za pokretanje predstečejnog, odnosno stečajnog postupka, za rudnike u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Zaključak stupa na snagu s danom donošenja 2.2.2023. godine – pročitao je Tokić zaključke koji su pokrenuli Sindikat na reakciju.

Sindikat je dao rok Vladi FBiH i resornom ministarstvu da se do 25. februara očituju o donesenim zaključcima.

Sindikalni predstavnici i rudari se protive stečaju te poručuju kako su rudari u Tuzli i Zenici jedinstveni i da neće pristati da se u rudnicima provede stečajni postupak.

U upravi Rudnika “Kreka” ističu da nisu dobili pismenu obavijest o navodnom pokretanju stečajnog postupka, a direktor Hasan Bleković predočio je rezultate u periodu 2018-2023. godina.

Naveo je da je  2018. godine produktivnost u ovom rudniku je bila 830 tona po radniku, a prošle godine 619 tona. Od 2018. do 2023. godine Kreka bilježi pad uposlenika. Rudnik ‘Kreka’ 2018. godine je imao 2.431 radnika, a krajem prošle godine 1.870 radnika. Istakao je i da su prihodi smanjeni jer je smanjena proizvodnja od 2018. godine. U 2018. godini zabilježen je gubitak od 14.4 miliona KM, a u 2022. godini 30.3 miliona KM gubitka.

Prokurista rudnika Adil Bašić je ocijenio da je trenutna situacija veoma složena i pored činjenice da je Elektroprivreda BiH uložila 96 miliona KM u revitalizaciju i održavanje opreme. Proizvodni rezultati su veoma loši, prvenstveno zbog, kako tvrdi, radne discipline radnika.

Predstavnici sindikata i rudara su potcrtali više puta kako ne žele stečaj i da ne dozvoljavaju da Rudnik “Kreka” završi u, kako su rekli, rukama tajkuna.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić najavio je da radnici srčano braniti rudnike.

– Želimo da rudarima u FBiH plaćate ugalj po približnoj cijeni uglja iz rudnika koji nisu u sastavu Koncerna, a tu mislimo na Stanare i Posušje. Iza priče o stečaju stoji uvođenje moćnika sa određenih dijelova FBiH u rudnike uglja, onih koji su razvili i razvijaju kompanije iz rudnika FBiH. Mi ćemo se tome suprotstaviti – rekao je Husić.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti