back to top

Aktuelne vijesti

SKPD Tuzla organizovalo izložbu dječijih radova za Božić | RTVTK

Datum:

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, obilježilo je lijepom aktivnošću Škole srpskog jezika „Jutra plavog sljeza“ tako što je organizovalo još jedno druženje kroz literarne i likovne radove učenika iz osnovnih i dopunskih škola na temu „Radost Božića – Mir i dobra volja među ljudima“, saopćeno je.

U saopćenju SPKD Prosvjeta Tuzla navodi se da su učestvovali učenici iz pedesetak škola širom svijeta. Pristiglo je oko 200 radova pod mentorstvom 60 učitelja i nastavnika. Ovo je do sada najveći broj učesnika na nekom od „Prosvjetinih“ konkursa, s obzirom da su stigli radovi iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Francuske, Njemačke i SAD. Cilj je bio da se djeca povežu kroz očuvanje običaja, tradicije, jezika i pisma, ali da se i simbolično okupe oko Badnjaka, nikada ne zaboravljajući smisao Božića.

Svojom neobičnošću istakla su se dva rada iz mnoštva. Prvi je strip urađen pod mentorstvom Miomira Dejanovića, učitelja iz Vranja, koji strip koristi i kao nastavno sredstvo. Ovo je prvi i jedini rad te vrste na konkursu, pa se organizatori nadaju da će pokrenuti djecu da pokušaju da se okušaju i u stripu.

Drugi rad je stigao iz Škole srpskog jezika i kulture San Dijego. Poseban jer ga je pisala praunuka sveštenika Jovanovića, 80 godina nakon jednog veoma važnog događaja za Tuzlu. Naime, na Božić 1942. godine u Tuzli je spriječen pokolj Srba i rušenje Sabornog hrama. Priču o muftiji Kurtu i svešteniku Đorđi Jovanoviću, ljudskosti, zahvalnosti i prijateljstvu, pamte i prenose Tuzlaci.

Izložba putem video prezentacije održana je u prostorijama SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli, navodi se u saopćenju.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti