Aktuelne vijesti

Skupi lijek u Tuzlanskom kantonu koristi pet pacijenata –

Datum:

Svjetski je dan borbe protiv psorijaze. U svijetu oko 125 miliona ljudi boluje od neke vrste psorijaze. U BiH još uvijek nema podataka koliko je oboljelih. Društvo psorijatičara Federacije BiH tim povodom je organizovalo u Mostaru i Sarajevu edukativna predavanja kako bi prije svega podigli svijest o težini ove bolesti i apelovali na nadležne institucije da omoguće adekvatno liječnje na nivou Federacije, što sada nije slučaj, piše BHRT.

Širokobriježanka Sanijela Ljubić se već 30 godina bori s psorijazom, koju su naslijedila i njena dva sina. Riječ je kroničnoj upalnoj kožnoj bolesti koja nije prelazna, ali ozbiljno može narušiti zdravlje i kvalitetu života, posebice jer se kao posljedica najčeće javlja psorijatični artritis.

SANIJELA LJUBIĆ, predsjednica Društva psorijatičara Federacije BiH

“Kad dođete u fazu da vam otpadnu svi nokti, da vas bole zglobovi, da ujutro ne možete stati na noge, i da imate 95% kože zahvacene, pričam konkretno o svom slučaju, onda je već vrijeme da morate raditi neki daljnji korak, a da pri tome ne morate napustit našu drzavu i da ne morate sami to plaćati jer su to izuzetno skupa liječenja.”

Sanijela je upravo zbog nemogućnosti liječenja u našoj zemlji bila primorana privremeno napustiti obitelj i preseliti se u Hrvatsku kako bi se liječila biološkom metodom koja joj je bila nužna. Već punih punih 5 godina prima lijek, koji su kod nas tek prije godinu dana odobrile samo pojedini kanotni, a mjesečno košta oko 2 i pol hiljade maraka.

SANIJELA LJUBIĆ, predsjednica Društva psorijatičara Federacije BiH

“Na nivou Federacije nije odobrena, ali jeste po određenim kantonima. HNK ima 7 pacijenata koji koriste bilosku terapiju, kanton Sarajevo još nema odobreno nikako. Tuzlanski kanton ima 5 pacijenata, s tim da RS ima 50 pacijenata. Oni već dugi niz godina imaju odobrenu biolosku terapiju.”

Liječnici ističu kako ne postoji dovoljno razvijena svijest o tome da je psorijaza vrlo ozbiljna i sve češća bolest u našoj zemlji, posebice kod mladih.

MATEA ĆORLUKA, specijalistica dermatovenerologije SKB Mostar

“Psorijaza napada i druge organe i brojne druge komorbiditete, različite kardiovaskularne, psorijaticni artritis, kao i upalne bolesti crijeva.  Ogroman problem s kojim se psorijatičari susreću je i stigmatizacija u društvu, kažu liječnici, jer se zbog neinformiranosti misli da je bolest prelazna.”

Ne postoji još uvijek ni registar oboljelih. U Društvu psorijatičara Federacije BiH se nadaju da će nadležne institucije ubuduće imati više sluha i odgovornosti za rješavanje problema ove populacije, piše BHRT.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti