Aktuelne vijesti

Srebrenik: Duplo veća sredstva za podršku poljoprivrednicima

Datum:

Grad Srebrenik uduplao je izdvajanje za podršku poljoprivrednoj proizvodnji koja sada iznosi 200 hiljada KM, za razliku od dosadašnjih 100 000 KM.

Gradsko vijeće grada Srebrenika jučer je usvojilo Program podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji za 2023. godinu, s posebnim naglaskom na znatno povećanje sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan budžet Programa iznosi 200 hiljada KM, što predstavlja dvostruko povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

U sklopu ovog programa, značajna sredstva su namijenjena podršci animalne proizvodnje. Ukupno 94.500 KM planirano je za različite aspekte ove grane poljoprivrede. Ova sredstva bit će iskorištena za uginuće stoke, podršku pčelarskoj proizvodnji i nabavku steonih junica. Ovo će zasigurno olakšati situaciju mnogim poljoprivrednicima u gradu Srebrenik.

S druge strane, biljna proizvodnja također će imati značajnu podršku u okviru ovog programa. Ukupno 105.500 KM planirano je za potporu ovoj grani poljoprivrede. Sredstva će se koristiti za podršku u proizvodnji krompira, proizvodnju kornišona, sanaciju i rekonstrukciju plastenika, te za obnovu šteta nastalih uslijed nevremena, kao i šteta u proizvodnji merkantilne pšenice.

-“Ovim povećanjem budžeta za poljoprivrednu podršku, Grad Srebrenik jasno pokazuje svoju posvećenost razvoju poljoprivrede i podršci lokalnim poljoprivrednicima. Očekuje se da će ovaj program doprinijeti povećanju kvalitete i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini”, naveo je Adnan Bjelić, gradonačelnik Srebrenika.

www.radiosrebrenik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti