Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

7 razloga zašto posjetiti Gradačac

Zašto posjetiti Gradačac je grad sa bogatom historijom, skrivenim...

Uvezivanje radnog staža kao uslov za penzionisanje radnika – .

Vlada TK je danas prihvatila Informaciju za uvezivanje radnog...

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla učestvuje u projektu „SuperSchools“ –

Datum:

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je tokom prošle godine zadovoljila izuzetno težak kriterij i nakon selekcije dobila je priliku biti jedna od finalista dugoročnog programa partnerstva međunarodne školske razmjene srednjoškolaca Zapadnog Balkana pod nazivom „SuperSchools“. Potvrda je to sistematičnog i predanog rada na primjeni inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju učenika u Tuzlanskom kantonu, ali i rezultat uspješne realizacije prošlogodišnje razmjene učenika Zapadnog Balkana.

To je program školskih razmjena RYCO Superschools Western Balkans kao dijela višedonatorskog projekta kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regional Youth Cooperation Office (RYCO). Namjera programa je podržati procese izgradnje mira i pomirenja, interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih društvenih zajednica.

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla će u periodu od 26.5 do 1.6.2023. godine, uz podršku Pozorišta mladih Tuzle, Turističke zajednice Grada Tuzla i Centra za kulturu Tuzla biti domaćin srednjoškolcima i profesorima Srednje stručne škole iz Bara, a u periodu od 23 – 29.9.2023. godine gostovati u Baru u Crnoj Gori. Bogat program boravka u Tuzli kojeg su spremili učenici i profesori Savremeno – umjetničke škole započinje u petak, 26.5.2023. godine u 20.00h premijerom predstave „Hoću kući“ a nastavlja se promocijom turističkih potencijala i kulturno – historijskih znamenitosti Tuzle i Tuzlanskog kantona, realizacijom paketa pedagoških programa kroz primjenu elemenata dramske pedagogije i finalnim prikazivanjem rezultata rada kroz premijeru performansa o identitetu, kulturi dijaloga i nenasilju, premijerom programa teatra u obrazovanju na temu nasilja u vezama mladih, organizovanjem diskusija, okruglih stolova, projekcijama filmova, druženjem, zabavom, te izvođenjem gostujuće predstave „Prodavnica budućnosti“ iz Bugojna i prisustvom učenika i profesora koncertu Zdravka Čolića. U projektu ukupno učestvuju 24 osobe. Koordinatori programa razmjene tokom 2023. godine su profesori: Amila Beširović, Adnan Mujkić, Marija Šuster i Ivana Kovač.

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla na ovaj način, jedina škola u regiji, implementira savremeni pristup obrazovanju i odgoju srednjoškolaca koji je ovim projektom prepoznat i nagrađen prilika da učenicima uče na drugačiji način. Čast nam je nositi naziv „Superschool“, saoppšteno je.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti