back to top

Aktuelne vijesti

Sredstva osigurana za zapošljavanje mladih ljekara u TK

Datum:

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona odobren je Program unapređenja zdravstvene zaštite za zdravstvene ustanove u 2024. godini, koji podržava program sufinansiranja zapošljavanja doktora medicine. 

– Program podrazumijeva finansiranje ustanova od 1.6.2004. godine do isteka angažmana doktora koji su finansirani putem programa sufinansiranja zapošljavanja. Zavod zdravstvenog osiguranja je dužan osigurati ukupno dva miliona KM za finansiranje programa u 2024. i 2025. godini. Ovi sredstva će omogućiti angažman oko 70 doktora medicine sa mjesečnom naknadom od 1.700 KM po doktoru – izjavila je Melika Saračević iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK nakon sjednice Vlade. 

Amira Hurić iz Zavoda za zapošljavanje TK istakla je da je raspisan konkurs za zapošljavanje 70 mladih doktora koji su zadovoljili uslove. 

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je informaciju o stanju mladih za 2023. godinu, koja će biti upućena kantonalnoj skupštini na daljnje usvajanje. 

Ministar kulture, sporta i mladih Damir Gazdić izjavio je da je u 2023. godini izdvojeno 744.000 KM za podršku mladima kroz različite programe. Subvencije su dodijeljene za inkubatore poslovnih ideja, pomoć pri stambenom zbrinjavanju mladih i subvenciju vrtića za djecu mladih parova. 

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Samid Šarac govorio je o realizaciji proljetne sjetve u 2024. godini, istakavši da je planirano zasijati površinu od 44.184 hektara, a za sada je zasijano 41.885 hektara. Najviše površine zauzima kukuruz za zrno i silažni kukuruz, dok krompir predstavlja najveći dio površine povrtarskih kultura. 

federalna.ba/Fena

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti