back to top

Aktuelne vijesti

Šta vidjeti u Tuzli

Datum:

Tuzla je grad sa mnogo znamenitosti, sadržaja, sa nizom kafića, restorana, hotela – doslovno imate dosta toga vidjeti, posjetiti, iskusiti u ovom gradu. Mi smo pripremili nekoliko prijedloga šta vidjeti u Tuzli, a među njima su razne znamenitosti, jezera, građevine, šetalište, trg i slično tome.

Ukoliko dolazite izvan Tuzle jedan dan neće biti dovoljan da vidite sve prelijepe stvari u Tuzli, ali možete obići nekoliko lijepih mjesta, a neke od njih otkrivamo u ovom tekstu.

Ako ste ljubitelj historije i prošlosti oduševit će vas građevine u austougarskom stilu koje možete vidjeti u Tuzli.

Tu je zgrada Barok koju možete vidjeti na Trgu Slobode u Tuzli, a osim toga možete proći Korzom, Starim Gradom gdje ćete uživati u građevinama u austrougarskom stilu i poigravanju sa bojama.

Osim toga pisali smo o Panonskim jezerima, crkvi, Trgu Slobode, Šetalištu Slana Banja, Poljskoj džamiji, statui prvog bosanskog kralja, kao i o spomenicima i mjestu poznatom kao “kod Ismeta i Meše”.

Zgrada Barok

Dok prolazite Trgom Slobode u Tuzli, ne možete a ne primjetiti možda jednu od najljepših građevina, koja je simboličnog naziva – Barok. Ona je nekako simbol Trga Slobode, i kad kažete Tuzla, ne možete a ne pomisliti na ovu prelijepu građevinu u barok stilu. Zgrada Barok je izgrađena davne 1900. godine.

Sada slijedi jedna zanimljivost, koju možda niste znali o ovoj građevini. Naime jedini razlog njene gradnje je bila najavljena posjeta austro-ugarsko prijestolonasljednika Franje Ferdinanda Bosni i Hercegovini.

Bilo je najavljeno da će doći u Tuzlu, pa je tadašnja gradska vlast i pojedini građani, trgovci odlučili da sagrade građevinu prema austrijskom projektu kako bi tu mogao boraviti  Franjo Ferdinand sa svojom suprugom Sofijom Chotek kad bude posjetio Tuzlu.

Ipak, ta se posjeta nikad nije dogodila, a Franjo Ferdinard zbog terorističkog napada u Sarajevu nikad nije posjetio Grad  Soli – Tuzlu,  ni vidio što su mu građani izgradili u čast.

Zgrada Barok je srušena 1983. godine. 25 godina od rušenja vlasti su odlučile na istom mjestu izgraditi novu zgradu prema starom nacrtu. 2009. godine vjerna replika stare zgrade bila je gotova.

šta vidjeti u tuzli
Zgrada Barok u Tuzli

Šetalište Slana Banja

Iznad Panonskih jezera u Tuzli, “skriveno” je šetalište Slanja Banja. Tu možete vidjeti mnoge stećke, kupove, sklupture, spomenike…

Dužinom cijelog šetališta su klupe, i popločana staza, a okolo sa jedne strane šuma, a sa druge se pruža prelijep pogled na Tuzlu, kao i na Panonska jezera ako se malo više popnete stepenicama. Tu su razni putevi. Nije rijetkost da možete ovdje vidjeti poneku vjevericu što svakoga posebno obraduje.

Ovo je vrlo često mjesto tuzlaka, koji sa porodicom i prijateljima šetaju tokom popodneva i predveče.

Do Slane Banje možete doći stepenicama na mjestu gdje je Restoran Zlatnik, ali i preko mjesta gdje su Panonska jezera kada nije ljetna sezona.

Dakle, ako želite biti u gradu, ali ipak okruženi prirodom, vidjeti razne spomenike, udahnuti malo čišći zrak, sjediti i opuštati se na klupama – onda trebate vidjeti i posjetiti Slanu Banju u Tuzli.

Štalište Slana Banja je prava oaza mira, prirode, mjesto za šetnje i opuštanje.

šta vidjeti u tuzli
Šetalište Slana Banja

Spomenik Meša i Ismet

Tuzlaci se obično sastaju “kod Meše i Ismeta”, a to su spomenici u obliku dva najpoznatija pisca tuzlaka – Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića. Nalaze se nedaleko od Trga Slobode, u blizini Gradskog parka i Crkve. U blizini njih su mnogi kafići i radnje tako da kada se neko hoće sastati, popiti kafu ili jednostavno sačekati nekoga – obično kaže nađimo se “kod Meše i Ismeta”.

Inače Ismet Mujezinović rođen je u Tuzli 1907. godine, te je pohađao  kurs historije umjetnosti na Sorboni. Od trenutka kada je ušao u umjetnički život pa do kraja njegovog života smijenila su se tri različita razdoblja naše novije historije.

Mehmed Meša Selimović je također bio pisac, napisao je mnoga djela koja su živa i nakon što njega nema.

Dakle, dođite u Tuzlu i ne propustite da se sastanete “kod Ismeta i Meše”. U blizini su skoro sva najljepša mjesta koja možete vidjeti u gradu Tuzla, kao i najbolji hoteli u Tuzli.

šta vidjeti u tuzli
Kod Ismeta i Meše

Panonska jezera

Nema ko nije čuo za tuzlanska Panonska jezera, te mnogi tuzlaci, ali i građani iz cijele Bosne i Hercegovine dolaze tokom ljetne sezone da se okupaju u slanim Panonskim jezerima. Nalaze se u samom centru grada, u blizini Gradskog parka i Ćevabdžinice Limenka.

Panonska jezera su prelijepa i kada nije ljetna sezina, te tu možete vidjeti nekoliko manjih jezera, slapove, možete se popeti uz stepenice gdje inače budu slapovi i imati prelijep pogled na cijelu Tuzlu.

Putevi u sklopu kompleksa Panonskih jezera su namijenjeni za šetnju kada nije sezona kupanja.

Tokom ljeta ovdje možete vidjeti mnogo ljudi, te su Panonska jezera uvijek “puna” pa morate doći ranije ukoliko želite birati mjesto za sunčanje.

Ako želite uživati u čistoj vodi, sunčati se, a pri tom obići grad, popiti kafu, jesti preukusnu hranu u najboljim restoranima – onda je Tuzla idealan izbor kako za ljeto, tako I za ostala godišnja doba.

šta vidjeti u tuzli
Panonska jezera u Tuzli

Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

Pored Gradskog Parka u Tuzli i preko puta Panonskih jezera možete vidjeti crkvu, odnosno Saborni hram. Crkva Uspenja Presvete Bogorodice je nacionalni spomenik Bosne I. Hercegovine

Ova  crkva u Tuzli je građena skoro osam godina, u periodu od 1874. do 1882. godine.

Prva obnova Saborne crkve bila је  u periodu1909 i 1910. godine. Ova crkva je imala drugu obnovu  1925. godine, dok su naredne obnove izvršene 1968. godine, te 90-ih godina XX stoljeća.

Crkva nije u potpuno savršenom stanju, ali povremene obnove su pomogle očuvanju ovog nacionalnog spomenika.

Prema konceptu prostorne organizacije, Saborna crkva u Tuzli pripada tipu jednobrodne crkve sa pripratom, naosom, oltarskim prostorom, polukružnom apsidom, prozorima postavljenim u jednom horizontalanom redu i zvonikom superpoiniranim iznad ulaza u crkvu. Visina vrha kupole zvonika iznosi cca 34,50 m.

Kada govorimo iz ugla arhitekture, crkva je građena u neoklasicističkom stilu.

Dakle, ako se zadesite u Tuzli možete vidjeti ovu crkvu koja se nalazi odmah pored Gradskog parka.

šta vidjeti u tuzli
Saborna crkva u Tuzli

Trg Slobode

Ne možete ne doći u Tuzlu, a da ne prođete Trgom Slobode. Na Trgu Slobode se nalazi Barok zgrada, fontana, Čaršijska Česma, restorani, kafići, trgovačke radnje, i još mnogo toga, najbolja mjesta u Tuzli.

Na Trgu Slobode ćete naći sve što vam treba. Bez obzira da li želite prošetati Trgom i uskim ulicama, ili želite sjesti na Trg, popiti kafu, pojesti preukusna jela u najboljim restoranima u Tuzli – Trg Slobode je nezaobilazno mjesto.

Sa ovog tuzlanskog trga putevi vas mogu odvesti do drugih mjesta u Tuzli, do najboljih hotela, ćevabdžinica, znamenitosti i slično tome.

Na Trgu Slobode imate dosta kafića gdje možete popiti kafu, a tu su i najbolje slastičarne u Tuzli.

Kada ste već u Tuzli, onda morate vidjeti ovaj trg, koji će vas oduševiti. Tokom ljetnih noći ovaj trg je prepun, te ćete vidjeti zabavnu atmosferu, razne događaje, ali i drage ljude.

U blizini Trga nalaze se marketi, parking, butici i ostali sadržaj za ugodan boravak.

šta vidjeti u tuzli
Trg Slobode u Tuzli

Poljska džamija (Turalibegova džamija)

Ovu interesantnu džamiju možete vidjeti u Tuzli. Zanimljivo je to da je jedan dio džamije propao jedan metar rokom izgradnje ceste, a gornji prozori su postali donji. Tada se džamija morala obnoviti, odnosno džamija i munaru su nazidane. 

Poljska džamija pripada tipu jednoprostorne džamije sa prednjim mahfilom. Pokrivena je četvorovodnim krovom i ima kamenu munaru, a tavanica je ravna i u njoj je izvedena unutrašnja kupola kao posebnost ove džamije. Džamija se nalazi blizu Trga Slobode, Gradskog Parka i Panonskih jezera.

Tačnije,  Turalibegova džamija nalazi se u okviru tradicionalnog gradskog centra, u neposrednoj blizini pješačke zone. Ukupna površina kompleksa iznosi 0,97 ha, trouglastog je oblika i smješten je između Turalibegove i Klosterske ulice, i kompleksa Katoličkog školskog centra, te postojećih stambenih i stambeno – poslovnih objekata.

Vrlo je vrijedan objekat, društveno i historijski značajan. Svakako nemojte propustiti priliku da vidite ovu džamiju u Tuzli, pogotovo ako ste ljubitelji svega vezanog za historiju.

Statua Tvrtka Kootormanića

Prolazeći kroz gradski park u Tuzli, ne možete ne primjetiti ogromnu statuu prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotormanića. U  ovom Gradskom parku u Tuzli su postavljeni ostali spomenici inspirirani bosanskim srednjim vijekom, a najdominantija je  statua prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.

Tvrtko je zapravo jedna od najznačajnijih osoba u historiji Bosne i Hercegovine. Upravo je Bosansko kraljevstvo svoje najslavnije dane doživjelo u drugoj polovini 14 pod vodstvom najvećeg bosanskog vladara kralja Tvrtka I Kotromanića.

Kao dječak, Tvrtko je već naučio vladati, te je naslijedio svog strica.  Ubrzo nakon njegovog dolaska na vlast, ugarski kralj šalje dvije vojske na Bosnu, ali je nije uspio pokoriti.

Tvrtko je za kralja krunisan 1377. godine, kada se, i kao potomak Nemanjića po baki, proglasio kraljem Bosni, Srbljem, Humu, Usori, Podrinju, Donjem kraju i Zapadnoj strani.

Bosna je u vrijeme njegove vladavine doživjela veliki procvat, tako da oje ova statua u Tuzli u čast njegove vladavine.

šta vidjeti u tuzli
Tvrtko u Tuzli

Stari Grad- Korzo

Od Trga Slobode doći ćete do Starog grada gdje ćete vidjeti prelijepe zgrade u austrougarskom stilu, kao i ostali sadržaj koji je specifičan za Tuzli. Primjetit ćete prelijepe boje na zgradama, zanimljivu arhitekturu, tako da za kraj svakako preporučujemo da prošetate Starim Gradom – Korzom.

Ukoliko vam se dopadaju ovi prijedlozi svakako ih upišite na listu mjesta koja želite posjetiti. U Tuzli itekako imate šta vidjeti, tu su popularne znamenitosti, pa se nadamo da će vas ova mjesta posebno oduševiti, te da ćete možda usput otkriti još neka “skrivena” mjesta u Tuzli.

Pročitajte i o ovim mjestima u Tuzli:

Najnovije vijesti