Aktuelne vijesti

Studenti UNTZ protestovali ispred Ministarstva, traže prijenos četiri ispita u narednu godinu –

Datum:

Prijenos četiri ispita u narednu godinu, razlog je zbog kojeg su se studenti Univerziteta u Tuzli okupili na protestima ispred Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

Kao razloge, na osnovu kojih traže prijenos ovog broja nepoloženih predmeta u narednu akademsku godinu, studenti navode da je mali broj broj onih koji su do sada ostvarili uslov za narednu godinu, te da se špekuliše da na nekim smjerovima pojedinih fakulteta neće biti ni jednog studenta, koji će ostvariti uslov i tako preći u narednu godinu studija.

„Mi smo u toku akademske godine 2022/2023. imali promjenu silabusa, a osim toga imali smo zabranu, o kojoj prvo nismo bili obaviješteni, da obnova izlazi sa redovnim generacijama na ispite, pa samim tim smo izgubili pojedine ispitne rokove“, kazala je Jovana Bojkić, studentica II godine Medicinskog fakulteta UNTZ.

Isti zahtjev studenata odobren je prethodne dvije godine, ali tada je na snazi bilo stanje pandemije. Rektorica Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić, kazala je da zbog ukidanja vanrednog stanja, koje je bilo na snazi tokom pandemije, sada studentski zahtjev za prijenos četiri ispita nema osnova.

„Zakon propisuje uslove pod kojima se može omogućiti prenos više od inače dva dozvoljena predmeta. U ovom slučaju u ovoj akademskoj godini nije bilo prekida nastave koji bi nam omogućio da studentima udovoljimo njihovom zahtjevu“, rekla je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti