Aktuelne vijesti

7 razloga zašto posjetiti Gradačac

Zašto posjetiti Gradačac je grad sa bogatom historijom, skrivenim...

Odobreno 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK – .

<!{min-width:100%!important;width:100%!important}]]> Mandatno pismo i Pismo namjere, čime je izražena spremnost...

Sve presude za genocid u Srebrenici u jednoj knjizi |

Datum:

Knjiga „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“, autora Ibrahima Bećirovića, penzionisanog brigadira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine promovirana je sinoć u Tuzli. Podatke o sudskim procesima protiv optuženih za genocid prikupljao je više od dvije decenije, a unazad pet godina zapisao ih je svoju prvu knjigu. Ova promocija je u BKC-u okupila Tuzlake, ali i brojne Podrinjce, koji su preživjeli genocid.

Knjiga „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“ štampana je prošle godine, a sadrži detaljne, precizne i nedvojbene dokaze o genocidu koje je prikupio i analizirao Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal.

  • To su prvenstveno presuda Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Zdravku Tolimiru, Vujadinu Popoviću i drugima. U toj presudi ima 7 oficira Vojske bosanskih Srba koji su uglavnom bili okosnica onoga što se dešavalo, koji su bili glavni planeri, a njihovi podređeni su bili neposredni izvršioci gnusnih događaja koji su se tamo desili, kazao je o knjizi za autor Ibrahim Bećirović.

Bećirović, koji je tokom agresije bio na poziciji zamjenika načelnika organa veze 28. divizije kopnene vojske u Srebrenici, a u svojoj prvoj knjizi prikupio je i presude nižim oficirima VRS-a Momiru Nikoliću, Draganu Obrenoviću i Draženu Erdemoviću, čije priznanje je, kako kaže, bilo jedno od ključnih za presudu genocida.

  • Vrijednost ove knjige ogleda se u tome što autor vrlo odgovorno i oprezno upotrebljava sve termine i određene pojmove što nažalost niije slučaj u mnogim djelima koja su napisana o genocidu u Srebrenici, kazao je promotor prof. dr. Adib Đozić.

Objektivnim pristupom sudski potvrđenim činjenicama Bećirović je u knjizi dao krunski pečat odgovornosti srpskog rukovodstva za zločin genocida nad Bošnjacima sigurnosnih zona UN-a u julu 1995. godine, kazano je na promociji u Tuzli.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti