Aktuelne vijesti

Svečanom akademijom obilježena 30. godišnjica obnove rada Behram-begove medrese u Tuzli –

Datum:

U Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona danas je održana svečana akademija Behram-begove medrese iz Tuzle kojom je obilježeno 30 godina obnove rada ove prestižne obrazovne ustanove.

Muftija tuzlanski dr. Vahid ef. Fazlović naglasio je kako Behram-begova medresa od obnove rada ima posebno mjesto u džematima i medžlisima te snažan oslonac u Muftijstvu tuzlanskom.

– Osjećamo da je ovaj jubilej u srcima velikog broja ljudi. Znamo da je Behram-begova medresa već dugo ponos muslimana, posebno u ovom dijelu Bosne i Hercegovine na području Muftiluka tuzlanskog. Škola koja uživa ugled u našoj javnost i kada nakon skoro pola stoljeća obnovite rad jedne institucije, a onda je razvijete kao što je to Behram-begova medresa danas, onda doista ta činjenica kazuje o samosvijesti jednog naroda, kazuje o vitalnosti jedne generacije, o odgovornosti za vlastitu sudbinu. Medresa to zorno pokazuje, ali naravno i brojne druge institucije koje smo obnavljali i osnivali iznova u skorije vrijeme – rekao je muftija tuzlanski.

U proteklih 30 godina Behram-begovu medresu je uspješno završilo 2.703 učenika i učenica.

– Obnova medrese počela je u vrijeme dok je sadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović bio na čelu Muftijstva tuzlanskog i sadašnjim muftijom Vahid ef. Fazlovićem, koji je bio direktor i godinama je vodio Bebehram begovahram-begovu medresu. Jubilej je prilika da proanaliziramo naš rad te da dobijemo novu snagu i inspiraciju – kazao je direktor Behram-begove medrese Ahmed ef. Hatunić.

Muftija tuzlanski je na svečanoj akademiji uručio priznanje Behram-begovoj medresi za doprinos odgoju i obrazovanju novih generacija imama i mualima i za važnu ulogu u ukupnoj misiji Islamske zajednice u BiH.

Na akademiji u BKC-u nastupili su učenici i učenice Behram-begove medrese, a kao gost nastupio je interpretator sevdalinke Jusuf Brkić te interpretator duhovne muzike Senad Kukuljević.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti