Aktuelne vijesti

Svjetski dan cerebralne paralize –

Datum:

Svjetski dan cerebralne paralize pokret je osoba s cerebralnom paralizom, njihovih porodica i organizacija koje ih podržavaju, u više od 65 zemalja svijeta. Vizija pokreta je osigurati djeci i odraslima s cerebralnom paralizom ista prava, pristup i mogućnosti u društvu.

može biti slika sljedećeg: tekst

Cerebralna paraliza je kompleksan invaliditet koji traži interdisciplinarni pristup. Riječ je o najčešćem tjelesnom invaliditetu u djetinjstvu, koji se javlja približno kod 1 od 700 novorođene djece, u zemljama s visokim prihodima. Izazvana je oštećenjem mozga tokom razvoja, koje se najčešće događa prije rođenja. Ne postoji jedinstven uzrok, ali su istraživači utvrdili niz faktora koji mogu dovesti do oštećenja mozga. Novorođenčadi se sada može postaviti dijagnoza „visokog rizika od cerebralne paralize” u uzrastu od tri mjeseca. Postoji niz intervencija zasnovanih na dokazima za cerebralnu paralizu, a uskoro će biti dostupne i nove međunarodne kliničke smjernice.

opis fotografije nije dostupan.

Osobe s cerebralnom paralizom često su „nevidljive“ u društvu i isključene iz zajednice. Iz te činjenice je i proizišao slogan: JA SAM OVDJE! Međutim, isticanjem problema s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom širom svijeta, dijeljenjem pozitivnih iskustava, ideja, podiže se svijest globalne zajednice o cerebralnoj paralizi, ruše se tabui i otvara put u bolje sutra. Uz podršku roditelja, rodbine, zajednice, državnih organa i zdravstvenih radnika, djeca s cerebralnom paralizom vodit će zdrav i plodonosan život. Budućnost je svijetla uz međunarodne napore radi ostvarivanja suradnje u istraživanju, praksi, obrazovanju, tehnologiji i socijalnim akcijama, od ljudi za ljude s CP-om


radiogracanica.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti