back to top

Aktuelne vijesti

Svjetski dan pozorišta – 27. mart

Datum:

Širom svijeta 27. marta obilježava se kao Svjetski dan pozorišta.

Ovaj međunarodni praznik prvi put je obilježen1961.godine na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), a Svjetski dan pozorišta se danas u svijetu obilježava organizacijom različitih teatarskih manifestacija i porukama ITI-ja o važnosti pozorišta u razvijanju dijaloga i održavanju mira.

Svake godine na Svjetski dan pozorišta po pozivu ITI-a, jedna pozorišna ličnost svjetskog ugleda piše poruku koja se prevodi na više od dvadeset jezika, čita u pozorištima i objavljuje u medijima na svih pet kontinenata.

Ovaj značajan datum sva pozorišta u svijetu, nacionalni centri Internacionalnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica, organizuju razne pozorišne manifestacije od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju na poziv ITI-a, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao  je Žan Kokto 1962. godine.

Jasminko Razić

rtvzivinice.tv

Najnovije vijesti