Aktuelne vijesti

Teško je gledati stradanja mog naroda, ali moramo se izboriti za slobodu –

Datum:

Među brojnim diplomantima koji su nedavno u Tuzli primili diplome o završenom školovanju bio je i Palestinac Nedal Omar.

Rođen je u gradu Tulkarm, Zapadna obala-Palestina. Zbog visokog prosjeka ocjena je nagrađen, te je dobio stipendiju za studiranje u Bosni i Hercegovini. Kada je stigao u Tuzlu upisao je Medicinski faklutet, naučio bosanski jezik, a činom primanja diplome i zvanično je postao doktor.

– U Palestini sam tada bio na studiju mašinstva, ali s obzirom da je medicina bila moj prvi izbor, odlučio sam da iskoristim ovu priliku. Tada sam studirao u gradu Nablusu, što je zahtjevalo svakodnevan prolazak kroz izraelske checkpoint-e i stvaralo otežavajuće okolnosti prilikom odlaska na studij, česte blokade i druge provjere, ponekad onemogućavanje prolaska stvarale su pritisak svim studentima. To je također bio jedan od razloga zašto sam napustio studije u Palestini i došao u BiH, priča Nedal za Tuzlainfo.ba.

Dodaje da je dolazak u BiH također bio izazovan zbog putovanja, jer u Palestini za Palestince nema pristupa aerodromu. – Stoga smo morali putovati kopneno do Jordana, proći tri granice u nekoliko kilometara, detaljne provjere dokumentacije, prtljaga, bespotrebnog zadržavanja, a to je nažalost i jedini način izlaska i ulaska u našu domovinu, kaže on.

Studij medicine u Tuzli je bio na bosanskom jeziku te je bio obavezan prvo naučiti jezik i onda krenuti sa obrazovanjem.

– Učenje je trajalo oko jednu godinu, to je bio veliki izazov, brzo smo naučili osnovno sporazumijevanje, ali da bismo učili i studirali bilo je potrebno da dobro poznajemo jezik i pismeno izražavanje. Uz to smo još polagali i latinski jezik. Studiranje nije bilo lahko, suočavali smo se sa raznim izozovima, kako na fakultetu, tako i sa administracijom u BiH. Od trenutka dolaska primjetili smo da je narod u Bosni veoma gostoprimljiv, ljubazan i srdačno su nas prihvatili od samog početka. Bili su upoznati sa situacijom u našoj domovini. Narod je bio naša velika podrška i izlazili su nam u susret kad god smo bili u nekoj potrebi. Posebno sam zahvalan nekim porodicama u Tuzli koji su iskazivali svoju podršku od samog našeg dolaska, kao i svi prijateljima koje sam stekao tokom studija, priča Nadal za Tuzlainfo.ba.

teško je gledati stradanja mog naroda, ali moramo se izboriti za slobodu –

Sad trenutno živi u Kaknju sa svojom porodicom i otac je dva prekrasna dječaka.

– Dio moje porodice živi u Palestini, otac i majka, braća i sestre, a dio porodice je također bio primoran izaći iz države. Trenutnom situacijom u Palestini nisam iznenađen, jer je moj narod godinama pod okupacijom. Ja sam rođen u ratu i bio sam u Palestini tokom druge Intifade. Godinama imamo oganičena kretanja, narušavaju se naša prava, ekonomski ne možemo da napredujemo. Uništavaju i otimaju našu imovinu, kuće, ne poštuju naša sveta mjesta. Ugnjetavanje Palestinaca traje godinama, ističe Nadal. Dodaje da iako ne živ u Gazi, gdje je situacija najteža, područje Zapadne obale je također po kontrolom izraelske vojske i ilegalnih doseljenika koji svakodnevno ometaju normalan život Palestinaca.

teško je gledati stradanja mog naroda, ali moramo se izboriti za slobodu –

– Narod drugih država nas je uvijek podržavao, toga smo svjesni, ali vlast ima drugačiju politiku. Dosadašnje iskustvo nam govori da smo u borbi za naša prava sami, iskreno bio bih zaista iznenađen da se neka država uključi. Stalno pratim medije, u kontaktu sam sa porodicom i prijateljima, sa vijestima zaspim i probudim se. Teško je gledati stradanja mog naroda, ali moramo se izboriti za svoju slobodu, svoja prava i svoju zemlju – ističe Nadal i dodaje:

– O politici i licemjerstvu nekih država sve je poznato. Meni kao odrasloj osobi teško je pronaći riječi kojima bih opisao moj osjećaj i bol zbog situacije u mojoj domovini, ali evo iskrena i nevina djeca iznenade nas svojim opisom dešavanja, pa tako bih naveo riječi jednog dječaka iz Gaze kada su ga upitali šta želi biti kada poraste, pa im je odgovorio: Mi, djeca u Palestini ne odrastamo, ubijaju nas dok smo mladi. Eh to bi bio opis života u Palestini. Ljudi u Bosni razumiju naše stanje i bol, jer su i oni prošli skoro isto, te nije potrebno da im mnogo objašnjavamo našu situaciju. Dešavanja od 1948. godine, a posebno ova u posljednjih dvadeset dana, konstantna ubijanja civila, posebno djece, opsada, zabrane ulaska hrane, lijekova, prekid struje i vode, imaju jednu namjeru, a to je totalno raseljavanje i zauzimanje našeg teritorija, jednom riječju vršenje genocida. Naš narod neće odustati, niti pristati na ono što pokušavaju uraditi, priča Nadal.

Na kraju našeg razgovora kaže da je Palestina njegova domovina i da bi, naravno, volio jednog dana da se vrati tamo./S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti