Aktuelne vijesti

Tri decenije u službi javnosti: Radio-Televizija Tuzlanskog kantona slavi 30-ti rođendan! |

Datum:

Pune tri decenije Radio-televizija Tuzlanskog kantona bilježi kontinuiran rast i razvoj a profesionalan rad i predanost svojoj društvenoj ulozi prepoznala je i struka nagradiviši to sa više značajnih priznanja.

Radio-televizija Tuzlanskog kantona 20. februara proslavlja svoju 30. godišnjicu rada. Emitiranje programa počelo je 1993. godine, u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bio je to ambiciozan cilj probijanja medijske blokade u kojoj se tokom rata nalazio sjeveroistočni dio naše zemlje. Rad tadašnje Televizije Okruga Tuzla započet je u vrlo oskudnim uslovima sa amaterskom opremom i sa samo sedam uposlenika. Uprkos nemogućim ratnim uslovima, uspješno smo započeli našu misiju, građanima dati pravu i blagovremenu informaciju.

Kraj rata TV Okruga Tuzla, koja je 1995. godine preimenova u Televiziju Tuzlansko-podrinjskog kantona, dočekala je sa 45 zaposlenih i još uvijek vrlo loše tehnički opremljena. Tri godine kasnije formiran je i kantonalni Radio, pa će od 1999. godine ponijeti ime koje i danas nosi – Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Uslijedile su godine ubrzanog razvoja, kadrovskog jačanja i tehničkog osavremenjavanja, ali je svoj najvrjedniji kapital – povjerenje gledalaca i slušalaca Radio-televizija Tuzlanskog kantona stekla u ratnim i prvim poratnim godinama. Struka je to prepoznala i nagradila, 2001. i 2002. godine proglašeni smo za najbolju televiziju u Bosni i Hercegovini.

Godine 2004. uselili smo se u novi, vlastiti dom, čime su stečeni uvjeti za napredovanje. Radio-televizija Tuzlanskog kantona uspješno se održala na usitnjenom medijskom tržištu zahvaljujući usmjerenosti na događaje i ljude u Tuzlanskom kantonu i povratničkim mjestima sjeveroistočne Bosne i Podrinja. Zbog takvog programskom opredjeljenja, prepoznati smo kao važan faktor razvoja ovog područja.

Krajem 2012. godine Radio-televizija Tuzlanskog kantona okončala je digitalizaciju kompletnog procesa proizvodnje programa. U ovom projektu imali smo svesrdnu pomoć turske organizacije za međunarodnu saradnju i razvoj, TIKA.

Od 2016. godine članica smo bh. mreže kantonalnih i lokalnih televizijskih stanica, koje proizvodnjom zajedničkog programa, BH veze i BH Dnevnika, daju svoj doprinos jačanju državotvorne svijesti i izgradnji Bosne i Hercegovine.

Vlastitom mrežom od 17 predajnika Radio-televizija Tuzlanskog kantona signalom pokriva prostor sjeveroistočne Bosne, istočne Hrvatske i zapadne Srbije. Kroz mrežu kablovskih operatera, IPTV servise i platformu Moja TV BH telekoma, dostupni smo u domovima nekoliko miliona građana u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Prateći moderne trendove 2008. godine pokrenuli smo vlastiti multimedijalni internet portal, koji doprinosi brzom protoku informacija koje svakodnevno prikupljamo i obrađujemo. Prisustvom na društvenim mrežama i video servisima kroz svakodnevni rast broja pratilaca i dnevnu interakciju nastavljamo razvoj mrežnih medija, kao zasebnog sektora i novog medija unutar organizacije.

Slijedom nesretnih okolnosti u julu 2019. godine požar u velikom studiju napravio je ogromnu štetu zbog ćega je rad u određenom periodu bio otežan. Nakon toga uslijedila su nova ulaganja.

Uloga Radio-televizije Tuzlanskog kantona kao javnog medija ponovo je najdrastičnije do izražaja došla tokom 2020. u godini pandemije. Pravovremeno informisanje i pomoć zdravstvenim  radnicima, nadležnim institucijama i službama te obrazovnom sistemu da prevaziđu nastale probleme bili su od izuzetnog značaja u godini iza nas.

Iako je to bila godina krize i posebnih okolnosti na koje smo se svi morali „uhodu“ navikavati, uloga medija, a samim tim i Radio-televizije Tuzlanskog kantona kao  javnog  medija postala je tim veća i značajnija.

Danas, 30 godina od osnivanja, Radio-televizija Tuzlanskog kantona ulazi u novi period svoga djelovanja, novi moderni studio, mobilni linkovi i internet platforme otvaraju nove mogućnosti i trasiraju pravce budućeg razvoja i djelovanja

Timski rad, svijest o značaju posla kojim se bavimo i našoj društvenoj odgovornosti, bili su nam glavne vodilje proteklih 30 godina. Naše kamere i novinarska pera zabilježili su sve važne i prelomne događaje koji su obilježili protekle tri decenije.

Ponosni na naših 30 godina i bogatiji za ogromno iskustvo, danas smo spremni za nove izazove i nastavak svoje misije, biti u službi javnosti.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti