Aktuelne vijesti

Tribina u Tuzli: Znanje svake bosanskohercegovačke žene je dragocjeno |

Datum:

U okviru manifestacije Dani porodišnih vrijednosti u Behram-begovoj medresi je održana javna tribina o ulozi žene – majke i stuba porodice, o vrijednosti znanja koje žene posjeduju i odgovornosti koju za porodicu žena ima. Gošća tribine bila je univerzitetska profesorica Fahira Fejzić Čengić, koja je karijeru izgradila u oblasti komunikologije i novinarstva.

Šesnaesta po redu Manifestacija Dani porodičnih vrijednosti u organizaciji Behram-begove medrese ugostila je profesoricu Fakulteta političkih nauka Fahiru Fejzić Čengić. Njeno obraćanje na Tribini bilo je protkano motivirajućim porukama koje u prvi plan stavljaju znanje bosanskohercegovačke žene, naslijeđe i običaje koji okupljaju porodicu, nasuprot izazovima koje nam svakodnevno nameće sve ubrzaniji stil života i mediji koji nas otuđuju jedne od drugih.

  • Danas ustvari živimo kroz tu permisivnu potošačku kulturu, kroz pinapizaciju, ogoljenu ženu koja je sa Instagrama sa perfektnim proporcijama. Instrumentalizirali smo ženu kojoj je od Boga dana najveličanstvenija uloga. Samo žena može roditi. Sve ove narative koje imamo o bebama iz epruvete ne donose kompletno biće koje će biti dijete koje govori, koje će sutra biti znanstveno, emotivno zrelo. To su samo eksperimenti, kazala je između ostaloga profesorica Fejzić Čengić.

Svijet može ekperimentirati, dodaje ona, ali vratiti se izvornim vrijednostima u kojima žena kao majka i stub porodice ima vrlo važnu ulogu da odgaja i podiže veliki je izazov za svaku ženu koja živi u današnje moderno doba. Upravo su majka i dijete bili u fokusu ovogodišnje manifestacije Dani porodičnih vrijednosti.

  • Razni ti porodični razlozi okupljanja su uglavnom tema naših manifestacija. Ove godine uzeli smo dijete, djecu kao veliku blagodat koju nam Allah dž.š. daje u amanet kao veliko iskušenje, jer su djeca i radost i velika odgovornost. Kako ćemo pristupiti toj blagodati to je sad velika mudrost, a današnje vrijeme je zaista vrijeme izazova u kojima moramo naći vezu između onoga što je tradicionalno naše i naš identitet, kazala je za Merzija Kasumović, profesorica u Behram-begovoj Medresi u Tuzli.

Tribinu u Medresi pratila je i prodajna izložba slika s motivima bosanskohercegovačkih spomenika koje su izradile učenice ove škole.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti