back to top

Aktuelne vijesti

Trinaest godina rada Instituta za istraživanje genocida Kanada  |

Datum:

Institut za istraživanje genocida (IGK) Kanada obilježava trinaest godina  kako se  bavi istraživanjem zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava, kontinuirano i blagovremeno reagira na sve pokušaje negiranja pravosnažnih presuda o genocidu u BiH i  dokazane hostorijske, naučne i sudske istine, ali i realizira naučnoistraživačke i edukativne projekte posvećene razvoju i očuvanju kulture sjećanja. 

Kako je saopćeno iz tog instituta dosadašnji najvažniji rezultati lobiranja za bosanskohercegovački interes u Kanadi su: bosanski jezik je priznat u Kanadi, nacionalno ime Bošnjak se upotrebljava u kanadskim statističkim i drugim dokumentima, genocid u BiH se izučava u školama u Kanadi, kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH.

Kako je istaknuto podržana je inicijativa za osnivanje Kluba Prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, organizovana stalna izložbena postavka o genocidu u BiH u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Vinipegu, genocid u BiH prezentiran Kanađanima i kanadskim univerzitetima, otkriven spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru, iniciran je projekat kojim je kanadska vlada podržala obilježavanje Svjetskog dana bijelih traka, parlamentarna peticija kojom se traži krivično sanskcionisanje negatora genocida.

 IGK je dobio pozitivan odgovor za zabranu negiranje genocida na društvenim mrežama i stopiranju dodjela ordena negatoru genocida u Srebrenici i od predsjednika Njemačke. 

Lobiranje za istinu, pravdu, kulturu sjećanja, ali i za državu BiH u Kanadi traje više od 20 godina. Posebno je važno što kanadska vlada i parlament i kanadski gradovi na prigodan način obilježavaju Dan državnosti BiH i Dan nezavisnosti BiH, svjetski Dan bijelih traka i Dan genocida u Srebrenici, navode iz IGK-a.

IGK zahvaljuje članovima i prijateljima širom svijeta na 13 godina uspješne saradnje u važnoj misiji istraživanja zločina protiv mira, zločina genocida i drugih teških povreda međunarodnog prava, borbe protiv negatora genocida, glorifikatora presuđenih ratnih zločinaca, revizionista sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu i razvijanja institucionalne kulture pamćenja.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti