Aktuelne vijesti

Osvojite karte za spektakl i druženje s našom najvećom muzičkom zvijezdom!

Fanovi Halida Bešlića iz cijele Bosne i Hercegovine, ali...

INFO BLOK 02.02.2023. | RTV Živinice

Javna ustanova Radio- televizija Živinice egzistira od 1992 godine,...

Lugaviću više od 47 posto glasova, tri kandidata ispod dva posto – TuzlaInfo.ba

Danas su održani prijevremeni izbori za gradonačelnika...

Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude za zločine na Tursunovom Brdu

Datum:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Ratko Đurković oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka, te određivanje ponovnog suđenje.

Državno tužilaštvo je od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražilo da se prvostepena presuda ukine zbog bitnih povreda postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Tužiteljica Zorica Đurđević navela je da Prvostepeno vijeće nije s jednakom pažnjom cijenilo iskaze svjedoka Tužilaštva i Odbrane.

“Zbog svega toga tražimo da Apelaciono vijeće ukine oslobađajuću presudu te naloži ponovno suđenje“, rekla je tužiteljica.

U odgovoru na žalbu, Odbrana je zatražila da se žalba Tužilaštva BiH odbaci kao neosnovana, te da Vijeće potvrdi prvostepeno presudu.

“Prvostepeno vijeće je na temelju dokaza, prije svega nalaza i mišljenja vještaka vojne struke, donijelo jasnu, pravičnu i zakonitu presudu“, rekao je branilac optuženog Milenko Zelenović.

On je rekao da ga ne čudi da je Prvostepeno vijeće poklonilo povjerenje vještaku Odbrane Martinu Franceševiću u odnosu na vještaka Tužilaštva Aliju Kožljaka.

“Vještaku Kožljaku ovo je prvo vještačenje, dok ih je Martin imao na desetine“, rekao je Zelenović.

Sud BiH je u oktobru 2022. izrekao prvostepenu presudu kojom je oslobodio Đurkovića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo kod Teočaka.

Đurković je, kao nekadašnji komandant Prvog bataljona Prve majevičke brigade, oslobođen optužbi da nije spriječio zločin počinjen u julu 1992. godine u selu Tursunovo Brdo na području općine Ugljevik, kao i zato što nije poduzeo aktivnosti da počinioci ubistava četiri civila i dva ratna zarobljenika budu kažnjeni.

Optužnicom protiv Đurkovića bio je obuhvaćen i Radomir Nedić, bivši zapovjednik Prve majevičke brigade, u odnosu na kog je postupak razdvojen zbog zdravstvenog stanja.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbi Tužilaštva.

rtvglasdrine.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti