back to top

Aktuelne vijesti

Tužilaštvo TK: Pritvor za sedam osoba zbog pranja novca – Radio Studio D ::: 99,40 i 97,40 FM

Datum:

tužilaštvo tk: pritvor za sedam osoba zbog pranja novca – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm

Općinski sud u Srebreniku je prihvatio prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirsada Bašića (62), Šefika Ćustića (60), Mirsada Salihbašića (54), Eseda Smajića (65), Zehrudina Omeragića (59), Kemala Abadžića (58), svi iz Srebrenika, i Milenka Milanovića (63) i z Brčkog, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djeo nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću u sticaju sa pranjem novca.

Oni su osumnjičeni da su u periodu od decembra 2022. do maja 2023. godine na području Srebrenika, Gradačca i Brčkog, bez odobrenja, ovlaštenja i registracije mjenjačkih poslova, postupajući suprotno važećim federalnim  zakonima o deviznom poslovanju i  bankama, preuzimali veće iznose novca od više osoba, bez dokaza o porijeklu novca, te obavljali konverziju iz domaće u strane valute i obratno. Dakle, oni su se  bez odobrenja  bavili bankarskom djelatnošću , te primali, držali i obavljali konverziju novca u većim iznosima i tako sebi pribavili nelegalnu imovinsku korist.

Podsjećamo, osumnjičeni su lišeni slobode u akciji „Euro“,  koju je po nalogu Tužilaštva TK i naredbu Općinskog suda  Srebrenik proveo Sektor kriminalističke policije MUP-a TK u Srebreniku i Brčkom.

Pretresima na više lokacija je prethodila višemjesečna istraga. Tokom pretresa  je oduzet novac u iznosu od oko 300.000 KM,  mobilni aparati i drugi predmeti  koji se dovode u vezu sa činjenjem krivičnih djela.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Istraga u ovom predmetu je u toku.


studiod.ba

Najnovije vijesti