Aktuelne vijesti

Tuzla: Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju zaradili prve dnevnice

Datum:

Djeca i osobe sa poteškoćama u razvoju angažovani su u radu u mnogim ugostiteljskim objektima u Tuzli. Većinom se radi o djeci sa Daunovim sindromom, a ugostitelji pozivaju i sve ostale privrednike da se pridruže projektu.

Adi marljivo radi na usluživanju i pripremanju pića za posjetioce. Od prve dnevnice kaže da već zna šta će kupiti.

“Jesi li se umoro? – Jesam umorio. Ali radim. Mora se raditi,“ kazao je Adi Salihspahić.

“Ja sam oduševljena, prije svega što su građani jako ljubazni i meni je drago da su uključeni u naše društvo jer su jako posebni, treba im pružiti priliku,“ istakla je ugostitelj Adalgisa Hurić.

“Drago mi je što projekat zaživljava na način da sve više kafića, čak i firmi zovu nas da bi ostvarili saradnju, jer i oni žele angažovati, žele dati svoj doprinos,“ rekao je iz Udruge “Zmajevo srce” Omer Isović.

U narednom objektu koji smo posjetili zatekli smo i vrijednu Fatu Kovačević na radnom mjestu. Od uzbuđenja pred prvi radni dan nije mogla ni spavati, a vlasnik objekta kaže da je prezadovoljan njenim radom.“Naravno da bih voljela nastaviti. Ovdje mi je top,“ rekla je Kovačevićeva.

“Neka se pokrene sad ova priča da se nađe neki naćin i druge firme, jer mi ugostitelji smo prvi izašli u susret, a ima još mnogo firmi koje to mogu podnijeti,“ istakao je ugostitelj Tarik Kamber.

“Mi nastojimo kroz ovaj projekat socijalizirati djecu, osposobiti, kako bi mogli u budućnosti nekad raditi,“ istakla je iz Udruga za osobe sa invaliditetom „Duga“, Tuzla, Alma Dropić.

Stigli smo i do Asmira Galića, koji osvaja srca posjetilaca.

“Asmire je li teško? Ne. Može li se raditi? Ma može. Jesu li fini ljudi? Super.“ kazao je Asmir.

“On je uvijek dobro došao ovdje. Sad ćemo se dogovoriti za naredne periode kad god bude imao vremena da dođe da sebi zaradi dnevnicu,” istakao je ugostitelj Jasmin Ibrišimović.

Realizacija projekta će trajati barem do kraja godine, a svi naši sagovornici se nadaju da će se nastaviti i u narednoj.

(Izvor: bhrt.ba/Mirela Bektić)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti