back to top

Aktuelne vijesti

Tuzla: naredne sedmice počinje sa radom besplatno psihološko savjetovalište – Radio Studio D ::: 99,40 i 97,40 FM

Datum:

tuzla: naredne sedmice počinje sa radom besplatno psihološko savjetovalište – radio studio d ::: 99,40 i 97,40 fm

U prostorijama Centra za kulturu u ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli otvoreno je Psihološko savjetovalište za mlade. U ovom savjetovalištu mladi, koji smatraju da imaju određene psihološke probleme, moći će porazgovarati sa stručnjacima i dobiti besplatne savjete i pomoć.

Mladi će izbjeći odlazak u zdravstvenu ustanovu i pomoć će moći potražiti u sredini koja je njima najpribližnija. Upravo to je bio jeda od ciljeva gradskih vlasti koje su, zajedno sa zdravstvenim i kulturnim ustanovama te centrom za socijalni rad odlučili, kako kažu, izaći u zajednicu.

Ako djeca i mladi koji imaju probleme ne žele doći nama, doći ćemo mi njima, kažu stručnjaci koji su odlučili udružiti snage i otvoriti besplatno psihološko savjetovalište. Ideja je nastala osluškujući probleme i potrebe te uočavajući činjenicu da se dobna skupina onih kojima je pomoć potrebna iz dana u dan pomjera.

„Sve je mlađa i mlađa. Mi imamo praktično od osam, devet godina da se javljaju pa nadalje, čak su to osnovne škole, srednje škole i da ne pričam, a dosta nam se javljaju i studenti“, istakao je Zlatko Kalabić, neuropsihijatar u Centru za mentalno zdravlje DZ Tuzla.

Odlazak stručnjaku za sve generacije je korak na koji se teško odlučiti. Uzevši u obzir mogućnost da je broj onih kojima je podrška potrebna veći, savjetovalište u samom centru grada bi trebalo rušiti tu vrstu barijera.

„Mislim da je ovo jedan hrabar i potreban iskorak koji će dići kvalitet života i koji će dići kvalitet podrške na jedan viši nivo“, navodi gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

„Naravno s ciljem da se izbjegne stigma tih mladih ljudi tako da će kancelarija biti smještena u Ateljeu Ismet Mujezinović, adresa je Klosterska, kancelarija će biti otvorena svake srijede od 12 – 14h za početak. Ukoliko bude bilo potrebe mi ćemo i produžavat radno vrijeme“, pojašnjava Edin Jahić, direktor Centra za kulturu Tuzla.

Svoje usluge u ovom savjetovalištu će pružati i psiholozi i pedagozi iz Centra za socijalni rad. Prema iskustvima u radu ove ustanove, djeca nam trebaju biti u fokusu više nego ikad jer osim problema u društvu i obrazovnim institucijama te vršnjačkog nasilja, izgubljena je i porodica.

„Sva ova djeca koja dođu u savjetovalište, koja koriste naše usluge vrlo često potiču iz porodica koje su trenutno u visoko konfliktnim razvodima. Dakle disfunkcionalne porodice jesu prisutne i poprilično smo se udaljili od onoga što je porodica nekada bila“, ističe direktorica Centra za socijalni rad Tuzla Lejla Jogunčić.

Inače, Tuzla je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je dobio ovakvo savjetovalište, a koje će, osim mladima, biti dostupno i njihovim roditeljima. Prostorije su već spremne, a savjetovalište će sa radom početi već iduće srijede od 12 sati, a inicijatori se nadaju i odzivu i uspjehu svoje misije.

Studio D / federalna.ba


studiod.ba

Najnovije vijesti