back to top

Aktuelne vijesti

Tuzla tuguje: 25. maj obilježen kao najtužniji dan u historiji grada

Datum:

preformuliši ovaj text ali da suština ostane ista, na bosanskom jeziku da bude i ostavi HTML tagove

U Tuzli je danas tradicionalno održana komemoracija najveće tragedije u historiji ovog grada, 25. maj, dan kada su pripadnici paravojske pod vodstvom ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, u 20 sati i 55 minuta, granatom ispaljenom sa Ozrena, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu prosječne dobi od 23 godine, te ranili oko 200 djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.

Za sve građane Tuzle, 25. maj će zauvijek biti dan žalosti i bol koja ne prestaje od 1995. godine. Roditelji stradale mladosti, građani Tuzle i Gradska uprava Tuzle, na dostojanstven način i komemoracijom, njeguju sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina, jer je ovaj datum simbol najveće tuge i ostaje najtužnijim danom svake godine.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, nakon komemoracije, odavanja počasti i polaganja cvijeća na Kapiji, istakao je: „Tuzla tuguje, Tuzlanski kanton tuguje, a siguran sam da tuguje i čitava Bosna i Hercegovina. 25. maj 1995. godine je najtužniji, najžalosniji dan u novijoj historiji našeg grada, dan kada je od jedne granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Ozrena ugašen 71 mladi život i ranjeno ih dvije stotine. To je dan kada su roditelji i porodice izgubile svoje najmilije. Mislim da je šutnja danas najbolji odgovor na sva pitanja.

Vjerujem da će istina i pravda uvijek pobijediti. Rezolucija Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici dokaz je toga i siguran sam da će pravda dostići Novaka Đukića i sve druge koji su počinili zločine. Samo vjera u istinu i pravdu, poštovanje i zajednički život su put ka sigurnoj i prosperitetnoj budućnosti naše jedine, nedjeljive i suverene Bosne i Hercegovine.“

Roditelji stradale mladosti, preživjele ranjene žrtve i njihove porodice, predstavnici Grada Tuzle, članovi Predsjedništva BiH, zastupnici Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Vijeća ministara, zastupnici Parlamenta Federacije BiH,  članovi Vlade Federacije BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, kao i druge zvanične delegacije i brojni građani, položili su vijence i odali počast nastradalima na Aleji mladosti na Slanoj Banji i na mjestu stradanja na Kapiji. Spoznaja da je pravomoćno osuđeni ratni zločinac Novak Đukić na slobodi, posebno boli porodice žrtava i građane Tuzle.

U znak sjećanja na tragediju i stradanje civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Općinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja. Vlada Tuzlanskog kantona je 2016. godine proglasila 25. maj danom žalosti na području Tuzlanskog kantona.

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti